Aktuelt

Verdens glemte kriser

 
På årets liste står ti humanitære kriser som sårt trenger medienes oppmerksomhet, men som faller utenfor. 
 
- Vi vil gjerne takke norsk presse for at de har vist oss at det er mulig. Både gjennom ebola og flyktningkrisen har vi sett at færre dør når flere vet. Nå er det flere som trenger oss, sier Rostrup. 
 
Fryktens makt

I grenselandet mellom elvene

 
Jeg titter ut av flyvinduet idet kapteinen ber oss om å gjøre klar for ­landing. Jeg lurer på om jeg kan se millionbyen Bagdad her oppe fra, men vi er nok fortsatt for langt unna. Under meg er det kun en enorm ørken, og sand og støv henger tungt i lufta. 
 

Varsler om humanitær katastrofe i nigeriansk internflyktningleir

Tirsdag 21. juni tilbragte hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser flere timer i byen Bama nordøst i Nigeria. Her har 24.000 mennesker søkt tilflukt i en leir på et sykehusområde. 15.000 av de fordrevne er barn, 4500 av dem under fem år gamle.
 
I løpet av disse timene oppdaget hjelpearbeiderne en helsekrise. De henviste 16 alvorlig underernærte barn til Leger Uten Grensers ernæringssenter i byen Maiduguri.
 

Niger: 40.000 drevet på flukt etter angrep i Diffa

Titusener er på flukt etter at byen Bosso i Diffa-regionen ble angrepet. Angrepene fant sted 3. juni.
 
Mange av de fordrevne ble nå drevet på flukt for andre gang på grunn av vold relatert til Boko Haram.
 
Ifølge myndighetene er 40.000 mennesker på flukt etter disse angrepene.
 

Stanser all finansiering fra EU og norske myndigheter på grunn av kynisk og umenneskelig migrasjonspolitikk

- I månedsvis har Leger Uten Grenser fordømt den skammelige avskrekkingspolitikken som Europa har ført mot mennesker på flukt, i stedet for å hjelpe og gi beskyttelse til dem som trenger det, sier Sebastian Stein, feltkoordinator ombord på redningsbåten Bourbon Argos i Middelhavet. 
 
- Avtalen mellom EU og Tyrkia setter hele konseptet “flyktning” og den beskyttelsen som følger med, på spill, sier Stein. 

Kan ikke bli normalen

Aleppo: Sykehus og sivilbefolkning under harde luftangrep

Den 8. Juni ble et nabolag i Aleppo hvor Leger Uten Grenser støtter det lokale Bayan-sykehuset bombet. Totalt døde 15 mennesker og 20 ble ytterligere skadet. Sykehuset ble delvis ødelagt.
 
- I et angrep forrige uke ble 15 drept og 20 skadet i nabolaget rundt det Leger Uten Grenser støttede Bayan-sykehuset. Sykehuset ble truffet da raketter landet foran døren på bygningen og den ble skadet flere steder. Pasienter var blant de døde og skadde, forklarer Zancado. 
 

3 av 4 mangler livreddende hivbehandling i hele Vest- og Sentral-Afrika

I dag begynner FNs toppmøte om bekjempelse av aids i New York. Leger Uten Grenser applauderer landene som er på plass fordi de tar opp det viktige målet om å nå 30 millioner mennesker med livreddende hivbehandling før 2020. Men først og fremst må vi nå de menneskene i de landene hvor mindre enn en tredjedel av de som trenger det, får medisiner. 
 

Jemen: 122 mennesker alvorlig skadd etter harde kamper i Taiz

- Jeg vet så altfor godt hvordan denne krigen rammer sivile, sier Sissel Overvoll, sykepleier for Leger Uten Grenser som jobbet tre måneder i Jemen i vinter. 
 

To doser motgift måtte til for å redde 6 år gamle Nyajinma

- Vi ga henne umiddelbart to doser med motgift. For å redde livet hennes måtte vi reagere fort. Heldigvis overlevde hun, sier Leger Uten Grensers kliniske leder, Bonface Omuli.

Ut av produksjon

Leger Uten Grenser behandlet Nyajinma med en motgift fra det franske legemiddelselskapet Sanofi-Pasteur.

Motgiften kan bli brukt i behandlingen av slangebitt fra de 10 mest giftige slangene i land sør for Sahara.

Pages