Aktuelt

Libya: Vilkårlig bombing og et helsevesen i ruiner

Situasjonen i Libya blir ofte beskrevet som kaotisk, og tilstedeværelsen av radikale jihadister gjør at mange humanitære aktører er overbevist om at sikkerhetssituasjonen er svært usikker. 
 
Leger Uten Grenser er til stede i felt, og vi ser at de verste kampene er konsentrert i visse områder av landet.
 
Byer som Misrata og Tripoli opplever stor politisk og militær uro, og vilkårlig bombing i Benghazi utgjør en risiko for både sivilbefolkningen og våre feltarbeidere.

Helsevesenet har kollapset

Syria: Luftangrep ødelegger Al Quds sykehuset i Aleppo – 14 døde, situasjonen kritisk

- Leger Uten Grenser fordømmer kategorisk denne forferdelige målrettede bombingen av enda et sykehus i Syria, sier Morten Rostrup, lege for Leger Uten Grenser. Rostrup har selv arbeidet i Syria.

Lagt i grus

Ifølge sykehuspersonell på bakken ble sykehuset totalødelagt av minst ett luftangrep som traff bygningen direkte og la det i grus. Andre luftangrep i nabolaget traff områder rundt sykehuset. 
 

Afghanistan: behandler nyfødte med mors omfavnelse

I Afghanistan er dødeligheten blant nyfødte svært høy. 36 av 1000 nyfødte vil ikke overleve og landet ligger som nummer 9 på listen over land som har problemer med komplikasjoner ved for tidlige fødsler.  
 

Nyfødtavdeling i Kabul 

Leger Uten Grenser åpnet en mor-barn klinikk ved Dasht-e-Barchi sykehuset i samarbeid med afghansk helsevesen i 2014. Sykehuset ligger i Kabul og nyfødtavdelingen skal takle den store tilstrømmingen av små barn, ofte med spesielle behov. 
 

5 utfordringer i kampen mot malaria

Selv om antall tilfeller av sykdommen og dødsfall gradvis har gått nedover de siste 15 årene, dør fremdeles 400.000 mennesker årlig av sykdommen. 90 prosent av dødsfallene skjer i Afrika sør for Sahara og rundt 70 prosent er barn.
Vi setter fokus på 5 utfordringer som må møtes for å kunne bekjempe sykdommen.
 

1. Klimaendringer

Leger Uten Grenser gjenopptar redningsarbeidet i Middelhavet

- På denne tiden i fjor startet Leger Uten Grenser sine første redningsoperasjoner. Vi kalte da Middelhavet for en massegrav og lite har endret seg siden den gang, sier Joanne Liu, internasjonal president i Leger Uten Grenser.
 
På grunn av de manglende trygge og lovlige måtene for mennesker å søke beskyttelse er den dødelige ferden mellom Libya og Italia – som i 2015 tok 2892 menneskeliv – nesten den eneste måten å nå Europa på.
 

Zambia: 342 213 vaksinedoser mot kolera er nå distribuert

- Det tar to minutter å bli vaksinert mot kolera, da blir du ikke syk og du står ikke i fare for å dø, sier Beenzu Chiwele til fire menn utenfor en frisørsalong.
 
Til nå er 342 213 doser distribuert.
 
Det er 5 år siden forrige utbrudd og innbyggerne i Lusaka har derfor mistet noe av sin immunitet. Tørke og regntid har i tillegg lagt forholdene til rette for et utbrudd i stor skala.
 

Dette gjør vi i Ecuador

Den 16. april rammet et jordskjelv nordøst i Ecuador. Antall døde og sårede stiger fremdeles.
 
Ifølge offisielle tall er 570 bekreftet omkommet. Over 7000 er såret, og 155 er savnet. Over 24.400 mennesker er hjemløse.

Nødhjelpsrespons

Leger Uten Grenser mobiliserte fire team med hjelpearbeidere til de jordskjelvrammede områdene.
 
Den første dagen gjennomførte Leger Uten Grenser 25 primærhelsekonsultasjoner og 11 mentalhelsesamtaler med 45 mennesker i Chamanga i Esmeraldas-provinsen.

Flykter fra voldelig konflikt

- Da jeg kom til leiren i desember, var det 29.000 flyktninger der. Tallet hadde økt til 43.000 da jeg dro i februar, sier sykepleieren Katy.

100.000 mennesker fanget nord i Syria etter nye kamper

- Igjen ser vi titusenvis av mennesker tvunget på flukt, men uten noen steder å dra – fanget i denne blodige og brutale konflikten, sier Leger Uten Grensers landansvarlig for Syria, Muskilda Zancada. 
 
Den tyrkiske grensen stengt
Grensen har vært stengt det siste året for nesten alle bortsett fra de mest alvorligst skadde syrerne, samt noen humanitære aktører med spesialtillatelse. 
 

Syria: Titusenvis av mennesker på flukt

Siden sist søndag har Aleppo blitt rammet av fler og mer voldelige kamper. Kampene nærmer seg en leir for internt fordrevne, og det har vært angrep på flere leire i Azaz-distriktet.

Titusenvis av mennesker har måttet flykte mot den tyrkiske grensen, for å komme seg så langt vekk fra de voldelige kampene som mulig. Situasjonen er uforutsigbar og det er ikke klart hva som kommer til å skje videre.

Leger Uten Grenser vet om fem sykehus som fredeles er i drift i konfliktområdene. Kampene tvinger sykehus til å stenge og helsearbeidere til å flykte.

Pages