Aktuelt

En dag i en klorinsprayers liv

Telefonen ringer. Et lik har blitt funnet og som med ethvert dødsfall i Monrovia nå om dagen, er ebola hovedmistenkt. Et ebolaoffers lik er ekstremt smittefarlig, og må hentes raskt. Personens hjem og eiendeler må desinfiseres. Denne oppgaven faller i hendene på den lokale klorinsprayeren B Sunday Williams og resten av kollegaene hans i Leger Uten Grensers oppsøkende team i Monrovia.

– Da jeg begynte i denne jobben var jeg fylt med frykt. Jeg var redd da jeg hørte om ebola. Jeg var redd for å ta med meg lik. Men nå er jeg ikke redd lenger. Jeg føler meg beskyttet, sier Williams.

Pakistan: Glemt på flukt

FATA har en årrekke med vold bak seg og situasjonen blir ikke bedre. Leger Uten Grenser driver et sykehus i Sadda, den nest største byen i Kurram-området, men på grunn av sikkerhetssituasjonen har mange problemer med å ta seg til sykehuset, og helseinfrastrukturen i området er betraktelig svekket.

Liberia: Overleverer ebolasenter i Foya til offentlig helsevesen

Siden 30. oktober har ingen nye ebolasyke blitt innlagt på Foya-senteret i Lofa-distriktet i Liberia, og nye aktører har kommet på banen for å drive etterarbeid. Fra og med 10. desember er all aktivitet overlevert til offentlig helsevesen og deres partnere, og Leger Uten Grenser vil fortsette å konsentrere seg om områder der behovene er større.
 

Filippinene: Leger Uten Grenser trenger ikke gripe inn etter tyfon

Team fra Leger Uten Grenser har i uken som har gått oppsøkt områdene som ble hardest rammet av tyfonen Hagupit. Her evaluerte de skadeomfanget og de medisinske behovene etter naturkatastrofen, og kom frem til at det ikke er nødvendig for organisasjonen å gjennomføre en medisinsk intervensjon. 
 
Mange fryktet at tyfonen skulle gjøre like stor skade som fjorårets super-tyfon Haiyan. Heldigvis forteller teamene om en godt forberedt befolkning, på øyene Samar, Masbate og Biliran.
 

Sierra Leone: - Malariasyke tror de har ebola

- Folk som er syke med malaria, har de samme symptomene som folk som er syke med ebola. De fleste som kommer til ebolasentre og tror at de har ebola, har faktisk malaria. Det legger et enormt press på systemet, og det utsetter pasientene og deres familier for enormt stress, sier Patrick Robitaille, feltkoordinator for Leger Uten Grenser i Sierra Leones hovedstad, Freetown.

Sudan: Leger Uten Grenser hjelper sørsudanske flyktninger

De fleste er fra delstaten Upper Nile som grenser til Sudan i sørøst. Konflikten i Sør-Sudan blusset opp 15. desember i fjor. Siden da er mange sørsudanere blitt internt fordrevet eller tvunget til å søke tilflukt i nabolandene.

Leger Uten Grenser samarbeider med de lokale helsemyndighetene for å gi medisinsk og ernæringshjelp til flyktningene. Til nå har organisasjonen utført over 36.000 konsultasjoner, samt vaksinert 2333 barn under fem for polio og 8566 barn under 15 for meslinger. Denne forebyggende tilnærmingen har hjulpet med å forhindre sykdomsutbrudd i området. 

Ukraina: Hjelper på begge sider av frontlinjen

Frontlinjen i Ukraina-konflikten strekker seg over provinsene Donetsk og Luhansk, et område som er hjem til mer en 7 millioner mennesker. Leger Uten Grenser støtter sykehusene på begge sider av frontlinjen og gir psykologisk hjelp til mennesker i de hardest rammede områdene.

Leknes skole vinner Leger Uten Grensers skoleprosjekt

Tidlig i oktober arrangerte Anna Viktoria Mosseng, Dina Nybø Olavsen, Markus Andersen og Kristian Svendsen en markering på rådhusplassen i Vestvågøy kommune. Markeringen bestod av en appell fra elevene om den glemte krisen mødredødelighet, livemusikk, ballongstunt og en tale fra fungerende ordfører Elisabeth Holand. Lokalmedia dekket arrangementet og rundt 60 oppmøtte tilhørere var med på å sprekke velstandsbobla. Arrangementet er kåret til vinnerbidraget i konkurransen.

EU og Hellas snur ryggen til flyktninger

Athen, 3. desember 2014: - Hellas og den Europeiske Union må raskt rydde opp og forbedre leveforholdene til flyktninger, migranter og asylsøkere, samt gi dem medisinsk behandling og beskyttelse, sier Bjørn Nissen, styreleder i Leger Uten Grenser.

Ifølge myndighetene har bare i år over 14 000 mennesker gjennomført en livsfarlig reise i små båter over Egeerhavet fra Tyrkia til øygruppen Dodekanesene for å søke beskyttelse. Over 90 prosent kommer fra det krigsherjede Syria.

Glemte kriser skoleprosjekt: Årets fylkesvinnere

– Alle elevene som har vært med på prosjektet har gjort en utrolig bra innsats, sier feltarbeider i Leger Uten Grenser Rachel Laugtug Olsen. – De har vist et stort engasjement for verdens glemte kriser, og vi har fått inn mange gode bidrag til konkurransen.

Rachel har i høst besøkt mange av skolene som har vært med på prosjektet for å fortelle om sine erfaringer fra feltarbeid.

Leger Uten Grenser har fått inn konkurransebidrag fra 13 fylker, og på fredag avgjøres det en landsvinner. Premien er en tur til Oslo og en drømmedag hos Leger Uten Grenser.

Pages