Aktuelt

Boko Haram-angrep skaper humanitær krise

Siden mai 2013 har voldelige Boko Haram-angrep drevet hundretusener på flukt og skapt en humanitær krise i landene rundt innsjøen Lake Chad. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er nesten 1,4 millioner mennesker internt fordrevet i det nordøstlige Nigeria. I tillegg har om lag 170.000 mennesker flyktet til nabolandene Kamerun, Tsjad og Niger. Så langt i år har minst 1300 mennesker mistet livet.

To Leger Uten Grenser ansatte drept i Sør-Sudan

- Vi er dypt sjokkert og veldig triste over at våre kolleger er drept, sier Tara Newell, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser.

Begge landsbyene er i området omkring byen Leer, som ligger i konfliktfylte Unity State. Leger Uten Grenser har fått bekreftelse på deres død, men vet ikke nøyaktig hvordan de mistet livet.

Tvunget å evakuere

Kaotiske tilstander i Idomeni på grensa til Makedonia

Leger Uten Grenser mottok 10 skadde fra sjokkgranater: 6 med små skader som ble behandlet på stedet, mens 4 mennesker ble sendt til sykehuset (3 med skader fra sjokkgranaten og en som også hadde blitt slått av makedonsk militærpersonell). 

Det trengs mer initiativ i Middelhavet for å redde liv

- For å kunne redde mest mulig må båter fokusere kun på redningsarbeidet, og stasjoneres så nærme den Nordafrikanske kysten som mulig. Det er ikke nok å vente på et nødsignal mellom Sicilia og Malta, redningsoperasjonene må gjøres proaktivt, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator om bord på Bourbon Argos, én av Leger Uten Grensers båter.

I mange tilfeller har båtene Leger Uten Grenser har møtt på vært faretruende nære å synke, og liv er blitt reddet bare på grunn av at redningsbåten var på riktig sted til riktig tid.

Kos: Greske myndigheters passivitet fører til overgrep mot flyktninger

Situasjonen på øya Kos har de siste to ukene blitt verre etter at flere enn 7000 flyktninger, asylsøkere og migranter har ankommet gjennom Juli måned. Det er en dobling sammenlignet med Juni. Siden det ikke finnes ordentlige mottaksforhold, har de fleste satt opp telt i offentlige parker og torg i byen, eller de sover for åpen himmel rundt politistasjonen. Alt uten tilgang til toalett eller dusj.

Tragedien i går viser akutt behov for mer redningskapasitet i Middelhavet

- Det var et forferdelig syn, mennesker som desperat klamret seg til redningsvester, båter og alt de kunne få tak i for å redde livene sine. Rundt dem druknet mange og det lå mange døde kropper i vannet, sier Juan Matias, Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator på Dignity I.

Leger Uten Grenser hjelper tusenvis av flomofre i Myanmar

- Alt er flommet over

Delstaten Rakhine, hvor Leger Uten Grenser allerede driver flere prosjekter, er et av de hardest rammede områdene. Det er særlig byene Minbya, Mlrauk U, Kyautaw og Buthidaung som er rammet.

- Hele Minbya er flommet over – skoler, sykehus, alt, sier Dr. Zayar, lege for Leger Uten Grenser. Zayar var en del av det medisinske teamet som ble sendt til byen etter anmodning fra Helsedepartementet og andre lokale grupper.

- Alle drikkevannskilder er flommet over også, forteller Dr. Zayar.

Irak: Tre millioner mennesker på flukt

- Jeg kan ikke gå på grunn av en tidligere krigsskade, sier Hadji og ser ned på den delvis amputerte foten. Familien min ville ikke etterlate meg, og vi bestemte oss for at vi skulle holde oss sammen med hverandre.

For ett år siden måtte Hadji Charmeeds familie ta den vanskeligste beslutningen i deres liv. Væpnede grupper stormet Sinjar-distriktet i Ninewa-provinsen i Irak. De drepte og jaget tusenvis av mennesker på flukt. Noen mennesker søkte tilflukt i Sinjarfjellene. Andre, som Hadji og familien hans, kom seg ikke unna og ble tatt til fange.

Viktig skritt mot virksom ebolavaksine

I dag publiserer det medisinske tidsskriftet The Lancet en foreløpig gjennomgang av testresultater for en av kandidatene til en ebolavaksine. Ifølge artikkelen er vaksinen 100 prosent effektiv.

Vaksinen heter rVSV-EBOV, og testingen av den er ledet av Verdens helseorganisasjon (WHO), det norske Folkehelseinstituttet, guineanske myndigheter og Leger Uten Grenser.

Testingen startet i mars 2015 og fokuserte på mennesker som var eller hadde vært i kontakt med smittede pasienter, i tillegg til helsearbeidere og andre på frontlinjen i kampen mot sykdommen.

Pages