Aktuelt

Irak: - Livene deres er knust

I Irak har den utbredte volden drevet 2,6 millioner mennesker på flukt fra sine hjem, som gjør det til en av de største interne flyktningekrisene det siste tiåret. Krisen i Irak begynte i desember 2013 da den såkalte Islamske Stat (IS) først tok kontroll over byen Fallujah, og kampene har nå spredd seg til mesteparten av det nordlige Irak. Som et resultat av den nylige utvidede konfliktsonen i Irak, har tusenvis av mennesker blitt tvunget til å flytte.

Stemmer fra Boguila

Boguila: Et år siden sykehusangrep, fortsatt store behov

Les tre historier fra Boguila: Stemmer fra Boguila

Nitten mennesker fra Den sentralafrikanske republikk, inkludert tre av Leger Uten Grensers ansatte, ble drept under et væpnet ran på Leger Uten Grensers sykehus i Boguila, Den sentralafrikanske republikk for et år siden. Et år senere fortsetter Leger Uten Grenser å gi medisinsk nødhjelp i Boguila, i et område hvor usikkerhet og vold fortsetter, og ingen annen helsehjelp er tilgjengelig.

Europeiske ledere vil ikke prioritere det viktigste akkurat nå: å redde liv som kan gå tapt i Middelhavet.

- Vi er forbløffet over å se at de store ressursene som går til å erklære krig mot menneskesmuglerne, ikke også blir investert i å redde liv, sier Bjørn Nissen, styreleder i Leger Uten Grenser.

Å fokusere på å holde folk ute ved å kutte den eneste eksisterende reiseruta vil bare få de som allerede risikerer livene sine til å finne andre ruter, som kan være enda farligere. Dette forslaget gjør ingenting for å tilby redningstjenester og faller tilbake på de samme tiltakene som har ført til dagens situasjon.

Hjelper voldsrammede migranter i Sør-Afrika

Til sammen huser leirene over 5000 mennesker i områdene rundt kystbyen Durban. Leger Uten Grenser vil også kartlegge behovene i Ekurhuleni-regionen nær Johannesburg.

Leger Uten Grenser gir medisinsk nødhjelp og jobber for bedre sanitære forhold i leirene Isipingo, Chatsworth og Phoeniz.

De fleste som bor i leirene, er fra Mosambik, Malawi, Zimbabwe og Den demokratiske republikken Kongo.

Leger Uten Grenser gir mer nødhjelp i Ukraina

Tusenvis av mennesker i tettsteder langt ute på landsbygda i Ukraina sitter igjen uten et fungerende helsevesen, samtidig er den medisinske infrastrukturen enten skadet eller helt ødelagt. I tillegg er det mangel på helt elementære medisiner, så vel som spesialmedisiner.

Leger Uten Grenser øker stadig sin medisinske aktivitet i de områdene som er hardest rammet, og til de som er på flukt. Siden konflikten startet har Leger Uten Grenser forsynt over 110 medisinske institusjoner med utstyr og medisiner.

Testing av chagas i Bolivia

De fleste som har chagas, vil kun ha symptomer som hodepine, feber og hevelser rundt bittet. Dette kan vare opp til tre måneder. Men for opptil 40 prosent kan parasitten bli værende i kroppen i mellom 10 til 30 år, og ha fatale følger. I disse tilfellene vokser tykktarmen, spiserøret eller det ene hjertekammeret seg unormalt stort, og den smittede står i fare for å dø av hjerteinfarkt.

Sør-Sudan: Et år siden massedrap i Bentiu

Et år er gått siden massedrapene i oljebyen Bentiu, nord i Sør-Sudan. Angrepene rammet både sivile og folk som søkte ly på Leger Uten Grensers feltsykehus. Volden og flukten ser ikke ut til å gi seg. Tilgangen til nødvendig helsehjelp og mat forblir et stort problem for menneskene utenfor byen og i flyktningleirene.

Ber om storskala redningsoperasjoner i Middelhavet

Etter nok en tragedie i Middelhavet er europeiske stater forpliktet til å sette i gang storskala redningsoperasjoner for å redde liv og unngå flere døde på havet.

Kjente nordmenn i fotoutstilling for Leger Uten Grenser

- Jeg har støttet Leger Uten Grenser i mange år. Da jeg så deres engasjement under ebolaepidemien i fjor bestemte jeg meg umiddelbart for å donere overskuddet fra salget av bilder og bildebok til dem, sier Watson.

- Vi er utrolig stolte over denne utstillingen og samarbeidet med Watson. Hun ser mennesker på en helt spesiell måte, sier Jessica Lyche i Leger Uten Grenser.

Kåre Willoch, Ingrid Lorentzen, Marian Saastad Ottesen, Jon Fosse og Kristofer Hivju er blant de 32 nordmennene som Watson har fotografert til utstillingen.

Pages