Aktuelt

Dette er årets glemte kriser

På årets liste står ti humanitære kriser som sårt trenger medienes oppmerksomhet, men som faller utenfor.

- Vi ser at oppmerksomhet nytter. I fjor fikk sykdommen ebola stor oppmerksomhet, og initiativene og finansieringen begynte å rulle. Det samme kan skje for de glemte krisene.

En av krisene på årets liste er tuberkulose. Hvert år utvikler ni millioner mennesker den dødelige sykdommen.

- Likevel er tuberkulose gjenstand for forsvinnende lite oppmerksomhet. Med mer oppmerksomhet håper vi på skikkelige investeringer i nye medisiner og tester, sier Hurum.

Dette gjorde vi i 2014

Tanzania: Leir for burundiske flyktninger på bristepunktet

Hjelpeorganisasjoner sliter med å gi flyktningene tilstrekkelig mat, vann, husly og helsehjelp.

Hver uke krysser opptil 3000 mennesker den skogkledde grensen mellom Burundi og Tanzania. Mange reiser etter mørkets fall, til fots og uten eiendeler.

Nyarugusu-leiren huser nå om lag 78.000 burundiere. Disse kommer i tillegg til 64.000 kongolesiske flyktninger som har holdt til i leiren siden 1997. Da ble den satt opp for å huse maksimalt 50.000 flyktninger fra borgerkrigen i Den demokratiske republikken Kongo.

Hellas: Tusenvis av migranter og asylsøkere strandet under forferdelige forhold på ulike øyer

- Den nåværende situasjonen er et brudd på greske og europeiske forpliktelser overfor asylsøkere og migranter i Hellas, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser. Hurum reiser selv ned til Middelhavet for å styre nødhjelpsarbeidet om bord på en redningsbåt.

Tusenvis av migranter og asylsøkere er nå strandet under uverdige forhold på flere greske øyer, selv etter flere anmodninger om å forbedre forholdene. Siden 2014 har Leger Uten Grenser bedt greske myndigheter og EU om å gjøre noe med den manglende mottakskapasiteten på disse øyene.

Ebola: - Vi må fullføre jobben

- Det har kommet mange rapporter som oppfordrer til omfattende forandringer og der alle fokuserer på hvordan man skal forbedre responsen til fremtidige utbrudd, sier sykepleier Sissel Overvoll som har jobbet i alle de tre landene for Leger Uten Grenser.

Likevel vitner ukentlige Ebola-tilfeller i regionen om at vi fremdeles ikke har det nåværende utbruddet under kontroll.

- Når det gjelder Ebola, har vi gått fra global likegyldighet, til global redsel, til global respons og nå er det internasjonale samfunnet utmattet. Vi må fullføre jobben, fastslår Overvoll.

Hjelper voldsrammede lokalbefolkninger i Colombia

I provinsene Nariño, Cauca og Valle del Cauca er sivilbefolkningen hardt rammet.

- Konflikten har enorme mentale konsekvenser for lokalbefolkningen. På grunn av vold og mangelfull beskyttelse våger deler av befolkningen ikke å forlate landsbyene. Andre steder har konflikten drevet store antall mennesker på flukt, forteller Leger Uten Grensers prosjektleder i Colombia, Pierre Garrigou.

Ett år etter krigen på Gaza: Okkupasjonen ødelegger helsen til palestinerne

- Leveforholdene blir bare verre, sier Erwan Grillon, Leger Uten Grensers landansvarlig for Gaza og Vestbredden.

Leger Uten Grenser har jobbet i området i 20 år, men aldri før har det vært så tydelig at lidelsene den israelske okkupasjonen har ført med seg er blitt normalisert. For Leger Uten Grenser er det i dag tydelig at en slutt på okkupasjonen er den eneste veien for å få slutt på lidelsene til palestinerne.

- Åtteåringer på Gaza-stripen har ikke kjent til noe annet enn blokade og krig siden de ble født, sier Grillon.

Fordømmer væpnet raid mot Leger Uten Grenser-sykehus i Afghanistan

Leger Uten Grenser fordømmer væpnede afghanske spesialstyrkers voldelige inntrenging på vårt skadesenter i Kunduz. Hendelsen utgjør et uakseptabelt brudd på internasjonal humanitærrett, som beskytter helsetjenester fra angrep.

Onsdag 1. juli klokken 14.07 tok tungt væpnede menn fra Afghanistans spesialstyrker seg inn på sykehusområdet til Leger Uten Grenser, sperret det av, og begynte å skyte i luften. De væpnede mennene gikk fysisk til angrep på tre av Leger Uten Grensers hjelpearbeidere og tok seg inn i sykehuset med våpen. Deretter arresterte de tre pasienter.

Støtter sykehus i konfliktherjede Libya

Situasjonen øst i Libya blir stadig mer spent, og de medisinske behovene øker. I over et år har byen Benghazi vært åsted for væpnede trefninger, men for tre uker siden begynte kampene i regionen å spre seg til Derna, hvor Den islamske staten (IS) står sterkt.

Volden har lagt press på helsevesenet og tvunget folk på flukt, blant dem over 2000 familier som søker tilflukt i Benghazi.

Støtter sykehus
I to måneder har Leger Uten Grenser vært basert i Al-Bayda øst i Libya. I midten av juni begynte vi å gi støtte til sykehus i området.

Pages