Sivile har ikke tilgang på akutt helsehjelp

Publisert 03.02.2017

Leger Uten Grenser krever nå at de stridende partene i Upper-Nile regionen i Sør-Sudan lar sivilbefolkningen få tilgang på helsehjelp, mat, vann og husly, og at sykehus, klinikker, helsepersonell og transport ikke blir rammet av angrep. 

Slik så det ut da det lokale markede i Malakal by ble rammet av et angrep 26.januar. Den økende konflikten på tvers av NIlen har ført til at tusenvis er internt fordrevne og mange syke og skadde har ikke tilgang på akutt helsehjelp. Foto: Marta Cazorla.

Angrep utført på begge sider av Nilen i Wau Shiluk-området og i Malakal i Upper NIle regionen har ført til at store deler av lokalbefolkningen har flyktet fra landsbyene i området.
 
- Det som er særlig bekymringsverdig er at de sivile som var nødt til å flykte fra angrepene har store vanskeligheter med å få tilgang på akutt helsehjelp, tilgang på rent vann, mat og husly, sier prosjektansvarlig i Sør-Sudan, Marcus Bachmann. 
 
De fleste av de 20.500 innbyggerne rundt Wau Shiluk flyktet inn i skogområdene når de stridende partene starter et artilleri angrep på hver sin side av Nilen den 25.januar. De resterende innbyggerne som ble igjen evakuerte tre dager etter da byens marked ble rammet av granatild.  
 
 
Fare for at sykehus og klinikker kan bli rammet
Angrepene mellom de to partene startet opp igjen den 26.januar og en granat landet faretruende nærme en av Leger Uten Grensers klinikker i Malakal, som befinner seg på andre siden av elven fra Wau Shiluk. 
 
-Vi ber innstendig om at alle de stridende partene i konflikten nå sørger for at sivilbefolkningen får tilgang på akutt helsehjelp, vann og mat, og at klinikker, sykehus, helsepersonell og transport ikke blir rammet av angrepene, sier Buchmann. 
 
Leger Uten Grenser fortsetter sine medisinske virksomheter på sykehuset vårt i Wau Shiluk, og på sykehuset vårt lokalisert i en sikkerhetssone kontrollert av FN i Malakal. Vi har også en helseklinikk i Malakal by som nylig fikk nye forsyninger for å kunne ivareta de økende behovene. 
 
I Wau Shiluk er det store utfordringer for de mobile klinikkene i byen, ettersom mange av de syke og skadde har vanskeligheter med å komme seg til sykehuset.