Rask og riktig hjelp til voldtektsofre

Publisert 08.03.2016

- Jeg ble gravid etter voldtekten, forteller 17 år gamle «Wangai». Leger Uten Grenser gir medisinsk og psykologisk hjelp til ofre for seksualisert vold. Ni av ti er kvinner.

En kvinnes hender.

Mange unge jenter opplever langvarige psykiske og fysiske plager etter et overgrep. Begge deler krever tett oppfølging av medisinsk personell. Foto: Julie Remy

- Jeg var på vei til skolen, da noen av naboguttene stoppet meg og ba meg om å bli med dem. Da jeg nektet ble jeg dratt med til et hus, der en av dem ble igjen og voldtok meg.  

Wangai* var 17 år gammel da hun ble utsatt for overgrep. Hun ble holdt innesperret i to dager av gutter som bodde i samme nabolag i Nairobi. Guttene hadde fulgt etter henne tidligere, og moren sporet opp en av dem. Det var hjemme hos ham hun fant Wangai.

- Vi kontaktet Leger Uten Grenser, og det er de som har fulgt meg opp siden. Jeg ble gravid etter voldtekten og ønsket å beholde barnet. Selv om svangerskapet ikke ble slik jeg hadde sett for meg hadde jeg ikke klart å adoptere bort babyen, sier Wangai.  

Slik hjelper Leger Uten Grenser

I løpet av 2014 hjalp medisinsk personell fra Leger Uten Grenser flere enn 11.000 ofre for seksualisert vold, fordelt på 91 prosjekter i 29 ulike land. Over 90 prosent av ofrene var kvinner.  

De første 72 timene etter et overgrep er avgjørende for å forebygge hivsmitte og uønsket graviditet.  

Hos Leger Uten Grenser møtes ofrene med et omfattende behandlingstilbud der de forholder seg til samme personell over lenger tid. Dermed blir det lavere terskel for å søke hjelp. I tillegg viser det ofrene at de ikke er alene i møte med utfordringene etter et overgrep.

Risiko

Seksuelle overgrep forekommer i alle land og alle sosiale lag, men tilfeller av overgrep og seksualisert vold øker i områder med konflikt, fattigdom og naturkatastrofer.  

Unge jenter er mest utsatt, og uten oppfølging i etterkant risikerer de uønsket graviditet, seksuelt overførbare sykdommer og psykiske traumer.  

Derfor bidrar Leger Uten Grenser blant annet med behandling av fysiske skader og sykdommer, oppfølging av graviditet og psykologisk behandling.

Psykiske traumer

Pascale Pynson er psykolog og jobber for Leger Uten Grenser i Mathare-slummen i Nairobi.  

- Hver måned er det rundt 200 pasienter innom klinikken, og brorparten av de som behandles er under 18 år. Av disse er nesten 25 prosent under 12 år, sier Pynson.

I svært mange tilfeller har de yngre barna han møter blitt utsatt for overgrep av noen de kjenner fra før. Det gjør traumene de sitter igjen med enda tyngre å hanskes med.

Livslange konsekvenser

 - Å se ofre for overgrep gråte i møte med oss er ikke lett. Det krever at man har et sterkt hjerte, sier sykepleier Juliana Nhamburo, som jobber for Leger Uten Grenser i Zimbabwe.  

- Vi møter mennesker som er bitre, og har mistet troen på en bedre fremtid, fortsetter hun, og forteller om jenter som opplever at konsekvensene av et overgrep kan følge dem resten av livet.  

Uønsket graviditet, hivsmitte og psykiske problemer kan føre til tapte muligheter, for eksempel ved at skolegang blir avbrutt.  

Det har Wangai fått erfare.

- Jeg ville bare bli kunstner, men nå skal jeg ha barn. Innimellom spør jeg meg selv hvordan jeg skal forklare hvem faren er. At han er en overgriper. Hvordan sier man det til et barn som spør?  *Offerets navn har blitt endret for å beskytte hennes identitet.
 

En hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser driver helseopplysning.

Helseopplysning er viktig, her fra Leger Uten Grensers arbeid i Mathare, Nairobi. Foto: Matthias Steinbach

Les mer:
Colombia: Fortsatt vold etter fredsavtale
Mot sin vilje - seksualisert vold på Haiti
Stenging av Dadaab flyktningleir er ulovlig
Frykter en humanitær krise om verdens største flyktningleir blir stengt i november
Advarer mot nytt kolerautbrudd i Kenya