Ny vaksine mot rotavirus kan forhindre at tusenvis av barn dør

Publisert 26.03.2017

Diaré tar livet av 1300 barn hver dag. Leger Uten Grenser har testet en ny vaksine som gir effektive og sikre resultater mot rotavirus, en av de ledende årsakene til diaré.

TEST: Ti uker gamle Nana Hanissa har vært blant pasientene som Leger Uten Grenser har testet den nye rotavaksinen på. Resultatene fra testingen har vært god, vaksinen er både bedre og billigere enn de eldre alternativene. Foto: Séverine Bonnet

– ­Dette er en fantastisk nyhet! Det er helt sentralt at vaksinen er billig og tåler varme fordi det gjør at den kan nå fram til barn i fattige områder, til de som trenger den mest. Dette er en kjempemulighet til å redusere barnedødeligheten i verden, sier lege Øyunn Holen i Leger Uten Grenser.

Rotavirusinfeksjon er en av de ledende årsaken til alvorlig diaré. Man anslår at diarésykdommer dreper 1300 barn hver dag, eller 450.000 hvert år, først og fremst i land sør for Sahara.

– ­­­­De fleste dødsfall finner sted i fattige land med manglende helsevesen, og i områder med begrenset tilgang på rent vann og gode sanitærforhold. Den nye vaksinen mot rotavirus vil kunne beskytte de mest utsatte barna, sier Holen.


Holder i varmere temperaturer

Det finnes allerede to vaksiner mot rotavirus, men de er avhengige av å være nedkjølt for å ha virkning. Den nye vaksinen er ikke avhengig av nedkjøling, noe som er helt essensielt når man skal transportere vaksinene til avsidesliggende områder.

– Dette vil revolusjonere logistikkarbeidet rundt vaksinekampanjer. Tidligere har vi vært nødt til å oppbevare vaksinene i kjøleskap, ofte i områder hvor det er begrenset eller mangel på tilgang til elektrisitet. Dette vil gjøre at man vil spare mye tid, ressurser og utstyr, sier Holen.

Vaksinen er også tilpasset den typen rotavirus som er vanligst i land sør for Sahara, og den har en prislapp på under 25 norske kroner. Det er et mye billigere alternativ enn den billigste vaksinen som finnes på markedet i dag.


Effektiv og sikker

Testen av vaksinen er utført av Leger Uten Grensers forskningsteam «Epicentre» i samarbeid med blant annet helsedepartementet i Niger, Serum Institute of India og Cincinatti Children Hospital. Over 4000 barn under to år i Maradi-regionen i Niger deltok.

Nå er vaksinen under vurdering av Verdens helseorganisasjon (WHO) for godkjenning. Når den er godkjent, vil fattige land kunne skaffe vaksinen til en rimelig pris.

– Dette bekrefter at det er mulig å forske og utvikle nye vaksiner som er spesielt tilpasset for bruk i fattige land. Nå venter vi bare på at Verdens helseorganisasjon skal gi grønt lys, slik at vi kan ta i bruk vaksinen og forhindre dødsfall i fremtiden, sier Holen.

Det medisinske navnet på vaksinen er BRV-PV-vaksinen.

Det norske Kavlifondet har støttet prosjektet med en million kroner i 2015 , i tillegg til en million fordelt på 2016 og 2017.

VENTEROM: Mødre i Niger venter med barna sine. Leger Uten Grenser har tatt tester for å undersøke om noen av barna allerede var rammet av rotavirus.

Les mer:
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Niger: Mennesker på flukt fra Boko Haram
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
Leger Uten Grenser klager formelt inn legemiddelselskap som produserer hepatitt C-medisin