Aktuelt

Sør-Sudan: Intense kamper hindrer nødhjelp

I delstatene Unity, Jonglei og Upper Nile er medisinske tjenester blitt innstilt, sykehus og klinikker ødelagt, og helsepersonell trukket ut.

- Opptrappingen har ført til at folk i konfliktområder er utsatt for vold og står uten sårt tiltrengt medisinsk og humanitær hjelp. Alle parter i konflikten må respektere sivilbefolkning og helsestrukturer for å forhindre ytterligere unødvendig lidelse, sier Paul Critchley, som er landansvarlig for Leger Uten Grenser i Sør-Sudan.

DR Kongo: Over hundre kvinner voldtatt etter væpnet angrep i Sør-Kivu.

Leger Uten Grensers team i Shabunda-regionen i DR Kongo har gitt medisinsk hjelp til 127 kvinner som har blitt voldtatt i byen Kikamba etter angrep fra dusinvis av bevæpnede militanter. 

- Seksuelle overgrep fra bevæpnede grupper er dessverre ikke uvanlig i DR Kongo, sier Francisco Otero, leder for Leger Uten Grensers team i Sør-Kivu.

- Mange områder er ødelagt

Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan beskrive situasjonen i Aden med et annet ord enn tragisk. Det finnes helt tomme områder. Folk har flyktet fordi de ikke har strøm, vann og mat. Men også fordi de fryktet for sine liv.

Etter at de har evakuert fra sine hjem, mangler ikke folk bare vann og mat, men også et sted å sove. Noen banker på dørene til andre mennesker for å få oppholde seg i deres hus. Hotellene som fremdeles er i bruk har fått en del internt fordrevne flyktninger. Noen rom huser en eller to familier.

Nigeria: Tusener flykter hjem til landet de flyktet fra

Så langt har rundt 1200 flyktninger returnert, og totalt 4000 er forventet. De fleste er kvinner, eldre menn og barn. Om lag 25 prosent av de returnerte flyktningene er under fem år.

Den 9. mai satte Nigeria State Emergency Management Agency (SEMA) i Borno opp en leir for disse hjemvendte flyktningene.

Leger Uten Grenser har satt opp en helsepost i leiren. Hjelpeorganisasjonen tilbyr medisinske konsultasjoner, svangerskapsoppfølging behandling av underernæring hos barn under fem år.

Middelhavet: «Hvorfor er jeg her?»

Tidlig på ettermiddagen den 7. mai slo bølgene over båten vår, Phoenix, på steder jeg aldri tidligere hadde sett, og sjøen gjorde alle redningsforsøk vanskelige.

Vi hadde lokalisert trebåten ganske raskt, som faktisk var 14 nautiske mil fra de koordinatene vi hadde fått fra sjøredningssentralen i Roma.

Det var noen dramatiske meter med vertikal bevegelse mellom redningsskipet og siden av trebåten, der den rugget og veltet på seg i vannet. Takket være dyktigheten til MOAS’ redningsteam, ble 118 sjeler til slutt bragt ombord Phoenix uten vanskeligheter.

Nepal: Trapper opp etter nytt jordskjelv

Skjelvet rammet Nepal tirsdag 13. mai. Episenteret var 80 km øst for Katmandu, i Dolakha-distriktet. Dette er et av stedene hvor Leger Uten Grenser nå er på plass.

I Charikot-området har våre folk sett hele landsbyer ødelagt av dette nye skjelvet.

Leger Uten Grenser kartlegger også behov i Bhaktapur, øst for Katmandu. Våre hjelpearbeidere besøker også flere sykehus i Katmandu for å bistå ved behov.

Nepal ble også 25. april rammet av et kraftig jordskjelv som tok 8000 liv og forårsaket store ødeleggelser.

Hjernehinnebetennelse i Niger: 100 nye pasienter hver dag

Helsemyndighetene har registrert til sammen 5273 tilfeller siden januar.

Hovedstaden Niamey er spesielt hardt rammet av epidemien. Her er nesten 1200 mennesker blitt lagt inn på sykehus med hjernehinnebetennelse bare den siste uken.

Leger Uten Grenser gir gratis medisinsk hjelp i samarbeid med lokalt helsevesen.

Jemen: Vilkårlig bombing av Sa’ada

Natt til fredag 8. mai varslet den saudiledede koalisjonen omfattende bombeangrep på Sa’ada-provinsen. Til tross for at slike angrep bryter med internasjonal humanitær lov, gjorde koalisjonen alvor av truslene natt til lørdag 9. mai.

På sykehuset Al Gumhury i Sa’ada by fortsatte Leger Uten Grenser sitt arbeid gjennom natten mens den intense bombingen pågikk på utsiden. Nødhjelpskoordinator Teresa Sancristóval forteller:

Jemen: Planlagt storbombing bryter humanitær lov

– Advarsler eller ei, bombing av sivile mål er brudd på internasjonal humanitær lov. Å angripe en hel provins er enda mer alvorlig, sier Llanos Ortiz, som er medisinsk koordinator for Leger Uten Grenser i Jemen.

- Det er umulig for befolkningen i hele Saada-provinsen å komme seg ut i løpet av få timer. Mange mangler både kjøretøy og drivstoff på grunn av koalisjonens blokade. Flere mangler også tilgang til informasjon, da telefonnettverkene i provinsen bare så vidt fungerer, sier Ortiz.

Leger Uten Grenser frykter det verste.

Trapper opp redningsinnsatsen i Middelhavet

Skipet heter Bourbon Argos og har et mannskap på 26, blant annet helsepersonell og erfarne søk- og redningsarbeidere.

Skipet forlater i dag havnen Augusta på den italienske øya Sicilia. Bourbon Argos vil jobbe parallelt med redningsskipet MY Phoenix, som Leger Uten Grenser driver i samarbeid med organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

MY Phoenix har siden 2. mai reddet 591 mennesker, i tillegg til å bistå i redningen av ytterligere 101. Alle de 692 har fått medisinske undersøkelser og nødvendig hjelp fra Leger Uten Grensers folk på båten.

Pages