Aktuelt

Frykter en humanitær krise om verdens største flyktningleir blir stengt i november


Nå i oktober er det 25 år siden den Dadaab-leiren i Kenya ble opprettet da de første flyktningene fra Somalia flyktet til Kenya på grunn av uro og konflikt i hjemlandet sitt. Leiren vokste raskt og utviklet seg til å bli verdens største flyktningleir. I dag er det 277.000 mennesker som bor i de ulike leirene i området.

Hvis leiren stenger har flyktningene få alternativer. Majoriteten av flyktningene i Dadaab er fra Somalia. De kan enten dra tilbake til Somalia eller dra videre på flukt om leiren stenger.

Haiti: Dette trenger de orkanrammede

Leger Uten Grenser fortsetter å kartlegge behov i orkanrammede områder på Tiburon-halvøya, samt i provinsene Artibonite og Nord-Ouest, nord i landet. 
 
I Jérémie er spesialistsykehuset kraftig skadet og står nå uten vann og strøm. Leger Uten Grensers team utførte denne helgen 250 medisinske konsultasjoner i Jérémie. Mange overlevende har infiserte sår, og flere er smittet av kolera.
 

Kartlegging av medisinske behov i Haiti

Det er svært vanskelig å få tilgang til de rammede områdene, og vi har ennå ikke full oversikt over hvilke behov som finnes i landet.
 
Haitiske myndigheter melder om at flere hundre er døde og at antallet stiger.
 
Faren for kolerautbrudd er svært høy i områder som er ødelagt av orkanen.  

Store skader

Leger Uten Grenser har reist til Sud-landsdelen med helikopter og biler. Her har vi observert store skader på hus og lokalsamfunn langs kysten mellom Tiburon og Port-à-Piment.

Syria: Fire sykehus bombet i Damaskus-regionen

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte trapper nå opp kampen i disse områdene.

Khan el Shih

Khan el Shih sykehus sørvest for Damaskus ble bombet i grus på kvelden og natten 5. oktober.
 
Fire bomber og om lag 20 raketter rammet sykehus og de nærmeste omgivelsene.
 
To sykehuspersonell og to pasienter ble drept. 11 pasienter ble skadet, to av dem så alvorlig at de trengte kirurgi.

Rif Damaskus

Rif Damaskus sykehus ble truffet av raketter på kvelden 3. oktober.

Minst 377 mennesker drept i Øst-Aleppo over to uker under de mest voldsomme bombeangrepene siden starten av krigen

De to største sykehusene i Øst-Aleppo med kirurgisk kapasitet, som begge støttes av Leger Uten Grenser og andre humanitære organisasjoner, har blitt skadet i fem angrep hver siden juli. Siden 1. oktober er et av disse sykehusene ikke lenger operativt som følge av dette.

Over de to siste ukene har 377 blitt drept ifølge det lokale Helsedirektoratet. Dette antallet tar kun i betraktning dødsfall bekreftet på de forskjellige sykehusområdene, og inkluderer ikke alle de som behandles i private hjem og på andre steder i byen. De reelle tallene forventes derfor å være høyere.

Orkanen Matthew i Haiti

Siden jordskjelvet i 2010 har kolera jevnlig rammet Haiti. Vi overvåker situasjonen i hovedstaden Port-au-Prince for å raskt kunne respondere på et eventuelt utbrudd av sykdommen.
 
Leger Uten Grenser driver fra før livreddende arbeid fire steder i Port-au-Prince-området: brannskadeklinikken på Drouillard Sykehus, Nap Kenbe akuttsykehus i Tabarre, kvinnesykehuset Delmas, og Martissant akuttmottak.
 
Vi fortsetter også det livreddende arbeidet ved disse sykehusene.
 

«Et menneske dør foran deg, og du er maktesløs»


Før beleiringen av byen startet i juli, var det mangel på mat det største problemet. Aleppo er en industriby, uten noen særlige muligheter for å drive landbruk. Det finnes gårder i utkanten, men de produserer ikke nok mat til alle. 
 
Folk må derfor holde seg til lagringsmatvarer som ris, bønner, poteter og hermetikk. Mat som dessverre mangler vitale vitaminer. Beleiringen gjør nå at det er fare for at mennesker kan sulte i hjel. 
 

Angrep på sykehus må stoppes og FNs sikkerhetsråd må følge sin egen resolusjon

Forrige uke ble verden vitne til et avskyelig angrep på en humanitærkonvoi av FN og Røde Kors, og på et angrep på et sykehus i nærheten av Aleppo.

Generalsekretær, Ban Ki Moon responderte med «Akkurat i det vi tror det ikke kan bli verre, synker verden bare enda dypere ned»

Dagens moderne krigføring kjenner ingen grenser. Det er et kappløp mot bunnen. Det nådeløse angrepet på Aleppo av syriske og russiske styrker de siste dagene - hvor ingen har fått mulighet til å evakuere, og hvor døde kropper ligger strødd i gatene- vitner om dette.

To kirurgisykehus bombet i Aleppo

De to sykehusene som ble bombet natt til 28. september, ligger øst i Aleppo og var støttet av Leger Uten Grenser og andre organisasjoner.
 
Etter angrepene har sykehusene måttet innstille all aktivitet.
 
Minst to pasienter ble drept, og to helsearbeidere ble såret.

Syv kirurger igjen

Frem til angrepene var disse to av kun fire sykehus med kirurgikapasitet øst i Aleppo. I tillegg står fortsatt fire sykehus uten slik kapasitet.
 

GSK gir etter for press og senker prisen på vaksine mot lungebetennelse

Etter syv år med press fra Leger Uten Grenser har GSK endelig gitt etter og prisen per vaksine er nå tilgjengelig for cirka 25 kroner, som er en kraftig reduksjon av hva vi tidligere har betalt.

Pages