Nigeria: Dødstallene stiger etter angrepet i Rann

Publisert 20.01.2017

Leger Uten Grenser bekrefter at minst 90 personer er drept. Lokale rapporter sier at tallet er så høyt som 170 omkomne etter militærangrepet mot sivile i Rann.

Bildet er tatt like etter at bombene falt i Rann.

TO BOMBER: Det nigerianske militæret slapp to bomber over området med tusenvis av internt fordrevne mennesker. 

 
Dødstallene fortsetter å stige etter militærangrepet mot sivile i Rann. Leger Uten Grenser kan bekrefte at rundt 90 personer ble drept i luftangrepet tirsdag. Tidligere har vi meldt om 52 omkomne. 
 
Rapporter fra innbyggere og samfunnsledere sier at så mange som 170 mennesker ble drept. 
 
Hæren sier selv at de bombet leiren ved en feil. Det nigerianske luftvåpenet sirkulerte over sentrum av Rann og slapp to bomber. Her bor det tusenvis av internt fordrevne mennesker.
 
De fleste av ofrene er kvinner og barn.
 

 

Ble bombet av de som skulle beskytte dem mot krigen

– Antall omkomne må bekreftes. Ofrene for dette grusomme angrepet fortjener en åpen redegjørelse av hva som skjedde og hvorfor angrepet fant sted. Flere av de overlevende vil ha behov for helsehjelp i lang tid fremover, sier Bruno Jochum, generalsekretær for Leger Uten Grenser i Sveits.
 
– Folk hadde søkt trygghet i et område de trodde var beskyttet. I stedet ble de bombet av de som var ment til å beskytte dem.
 
 
Tragedien i Rann er en grusom illustrasjon av situasjonen i staten Borno. Ekstremt sårbare mennesker er fortsatt fanget i en voldssirkel mellom det nigerianske militæret og Boko Haram. 
 

Tre millioner mennesker på flukt

Den intense volden har ført til at nesten tre millioner mennesker har blitt fordrevet de siste årene. Disse trenger fortsatt beskyttelse og hjelp.
 
– De sivile fortsetter å betale prisen for en nådeløs konflikt. Krigen mellom Boko Haram og militæret går så alt for ofte utover befolkningen, sier Jochum.
 
– Folket i Borno burde fått garantier for beskyttelse og hjelp. Alle parter i konflikten må sørge for tryggheten til de sivile. Vi oppfordrer den nigerianske regjeringen til å sikre trygghet til folket sitt.
 
Leger Uten Grenser startet å jobbe i Nigeria i 1971, og er en av få organisasjoner som fortsatt holder til i områder som er vanskelig å komme til i landet. 
 
Les mer:
Tusenvis truet av kolera etter nytt utbrudd i Nigeria
Nigeria: Vi styrker innsatsen i Borno under regntiden
Niger: Mennesker på flukt fra Boko Haram
Flyktninger tvangsreturneres til vold og usikkerhet nordøst i Nigeria
Endelig snakkes det om Tsjadsjøen