Niger: Mennesker på flukt fra Boko Haram

Publisert 02.06.2017

Boko Haram skaper uro i Niger og har sendt folk på flukt fra vold. Fordrevne mennesker har liten tilgang til helsetjenester, arbeid og rent vann.

FANGET: Kaka (25) får behandling ved mor-barn-klinikken i Diffa. Hun og familien ble fanget av Boko Haram. Døtrene hennes har ennå ikke blitt løslatt. Foto: Juan Carlos Tomasi/ Leger Uten Grenser

FANGET: Kaka (25) får behandling ved mor-barn-klinikken i Diffa. Hun og familien ble fanget av Boko Haram. Døtrene hennes har ennå ikke blitt løslatt. Foto: Juan Carlos Tomasi/ Leger Uten Grenser

Da Kakas sønn fortsatt var en baby, drev Boko Haram henne og familien hennes ut av landsbyen de bodde i. De kom med pistoler.

– Vi flyktet til skogen for å gjemme oss. De fant oss og holdt oss igjen, sier den 25 år gamle firebarnsmoren.

– Sønnen min og jeg ble løslatt etter 22 dager, men de beholdt de tre døtrene mine. De har ødelagt livene våre, sier Kaka.

I over tre år har den vedvarende konflikten mellom Boko Haram og hærene i Tsjadsjø-området vært en tung belastning på sivilbefolkningen.

Mange har flyktet fra hjemmene sine og forlatt alt de eier, for å søke tilflukt i andre landsbyer eller land.

I Diffa, sørøst i Niger på grensen til Tsjad og Nigeria, er det i følge myndighetene mer enn 240.000 fordrevne mennesker. Flesteparten av disse har flyktet fra vold.
 

Konsekvensene av en langvarig konflikt

På tross av at situasjonen er relativt rolig og at ikke mange har måttet legge på flukt de siste månedene, er situasjonen i Diffa fortsatt usikker. Det kommer sporadiske angrep fra fra Boko Haram og det er militære operasjoner i området. Dette gjør at mennesker fortsatt er på flukt og fortsatt håper på fred.

Garba, som jobber som vekter for Leger Uten Grenser i Garin Wazam – en leir for fordrevne mennesker 58 kilometer unna byen Diffa – har flyttet 15 ganger siden han forlot hjembyen sin i Kamerun.  

– Først til Nigeria så til Niger – jeg måtte dra fra ett sted til et annet på grunn av gjentatte angrep, sier Garba.

Fordi de måtte flytte så ofte, bestemte Garba seg for å sende kona og barna til Tsjad, hvor han trodde de kom til å være trygge.

– På veien dit, mens de reiste i en kano, ble de angrepet av Boko Haram. Jeg ble fortalt at hele familien min fikk strupene sine kuttet, sier Garba.

– Det skjedde midt på dagen. Det er alt jeg vet. Jeg fikk ikke engang sagt farvel til dem.

Garba får nå gratis mentalhelsehjelp fra Leger Uten Grenser i leiren.

–  Jeg snakker mye med psykologen. Vi snakker om å være fordrevet, all volden, frykten for at Boko Haram kommer tilbake, hvor vanskelig jeg synes det er å sovne om kvelden, sier Garba.

– Uten denne hjelpen ville jeg blitt gal.

Garba er en av mange mennesker i Diffa som har opplevd de forferdelige konsekvensene av konflikten.

MISTET FAMILIEN: Garba (40) fra Kamerun flyktet fra Boko Haram for tre år siden. Hele familien hans ble drept av gruppen. 

Kan ikke jobbe

Presset på mottaksområdene har også økt. Det anslås at 100.000 mennesker nå lever i en ekstremt sårbar situasjon. De mangler mat, vann og sanitæranlegg.

Konflikten har også hatt store konsekvenser for landbruk og husdyrhold i områdene rundt Komadougou-elven, på grensen til Nigeria og langs Tsjadsjøens bredder. Konflikten frarøver dermed mange mennesker deres viktigste inntektskilde.  

I Diffa har sikkerhetstiltakene, satt til verks av myndighetene på grunn av konflikten, skapt kaos for kommersielle aktiviteter. Det er fortsatt forbudt å drive handel med varer som fisk og noen grønnsaker. Det er også forbudt å kjøre motorsykkel. Begge deler er viktige for å sikre en inntekt.
 

Medisinsk hjelp til de mest sårbare

Selv om mange humanitære aktører er tilstede i Diffa, gjør mangelen på ledelse og koordinering at mange grunnleggende behov fortsatt ikke blir dekket. Familier som bor i leire for fordrevne mennesker sliter med å få tilgang til nok vann, mat og sanitæranlegg.

Lange avstander og vanskelige sikkerhetssituasjoner gjør at tilgang til helsehjelp er en daglig utfordring for mange. De må også betale for konsultasjoner, laboratorietester og medisiner. Sårbare grupper har ikke råd til å betale for disse tjenestene.

Leger Uten Grenser jobber derfor med primær, reproduktiv og mental helse. I tillegg tilbys vaksiner og ernæringssjekker ved klinikkene i Diffa-, Bosso- og Nguigmi-distriktene. Denne hjelpen utgjør en stor forskjell i livene til de mest sårbare fordrevne gruppene.

– Toumour er 80 kilometer fra byen Diffa og har blitt isolert på grunn av konflikten, sier Audace Ntezukobagir, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser i Diffa.

Mange mangler derfor mat, vann og en jobb.

– Allikevel får omtrent 3900 mennesker hver måned konsultasjoner som blir tilbydd gratis ved klinikken i samarbeid med helsemyndigheter.
 

Luftveisinfeksjoner og hepatitt E

Mye av hjelpen til ikke-innlagte pasienter gjelder akutte luftveisinfeksjoner. Kvinner og barn er spesielt utsatte. 

– Dette har en tydelig forbindelse med det tørre klimaet i regionen, spesielt i den tørre sesongen, og de dårlige levestandardene til pasientene våre, sier Ntezukobagir. 

– Folk rammes også av diare, som delvis skyldes den dårlige tilgangen og kvaliteten på vannet som er tilgjengelig.

Det gjenstår for myndighetene og humanitære aktører i området å gjøre tilstrekkelige vann- og sanitærforhold tilgjengelige for fordrevne grupper.

Dette behovet ble særlig belyst da det nylig brøt ut hepatitt E i Niger. 

LUFTVEISINFEKSJONER: Tørt klima og dårlige levestandarer gjør at Leger Uten Grenser behandler mange for luftveisinfeksjoner. 


Mentalhelsestøtte

En stor del av de fordrevne gruppene i Diffa har opplevd svært traumatiske situasjoner i forbindelse med konflikten.

Leger Uten Grenser gir støtte i form av individuelle mentalhelsekonsultasjoner og støtte til lokalsamfunn. Det ble også startet gruppetimer ved begynnelsen av året.

– Gruppetimene våre består av fordrevne og flyktningkvinner, alle er ofre for konflikten, sier Yacoubou Harouna, Leger Uten Grenser-psykolog i Diffa.

– Målet med diskusjonene er å bryte ned isolasjon, dele felles erfaringer og finne løsninger sammen. Hovedmålet er å takle bekymringer skapt av traumatiske hendelser.

Les mer:
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Ny vaksine mot rotavirus kan forhindre at tusenvis av barn dør
Endelig snakkes det om Tsjadsjøen
Nigeria: Dødstallene stiger etter angrepet i Rann
Niger: 40.000 drevet på flukt etter angrep i Diffa