Myanmar: Ingen flere sprøyter i øyet

Publisert 24.07.2014

For første gang kan Leger Uten Grenser i stedet gi piller til pasienter med den hiv/aids-relaterte øyesykdommen CMV-retinitt i Myanmar.

En lege gjør klar for å sette sprøyte i øyet til en pasient med CMV-retinitt i Mynamar. Men nå har Leger Uten Grenser endelig fått muligheten til å behandle sykdommen med tabletter i stedet. Foto: Eddy McCall

En lege gjør klar for å sette sprøyte i øyet til en pasient med CMV-retinitt i Mynamar. Men nå har Leger Uten Grenser endelig fått muligheten til å behandle sykdommen med tabletter i stedet. Foto: Eddy McCall

- Dette er gledelig, men mye gjenstår før tablettbehandlingen er tilgjengelig for alle som trenger den, sier Marius Trøseid, hivforsker og lege i Leger Uten Grenser.

Cytomegalovirus retinitt er en infeksjon som kan føre til permanent blindhet. Som oftest rammer den mennesker med nedsatt immunforsvar, slik som hiv/aids-pasienter.

Resten av verden har hatt piller som behandlingsform siden 2001, men i ressursfattige områder har eneneste behandlingsalternativ vært en ukentlig injeksjon i øyet. Den gamle behandlingen krever særdeles kvalifiserte leger og er ekstremt ukomfortabel for pasienten.

Etter årelange prisforhandlinger med legemiddelselskapet Roche, kan Leger Uten Grenser nå endelig forsyne sine pasienter i Daiwei sør i Myanmar med valganciclovir, en enkel og effektiv pille som må tas daglig i opptil seks måneder. Dette er første gang Leger Uten Grenser får brukt denne pillen i et av sine hiv-prosjekter.

Fått synet tilbake
Ma Khin Khin (navnet er endret) er mor til fire, og fikk diagnosen hiv og CMV-retinitt i februar i år. Hun er en av de første pasientene som har blitt behandlet med de nye pillene.

- Jeg har ikke hatt noen bivirkninger og føler meg allerede de mye bedre. Slik var det overhodet ikke før. Jeg måtte legge meg ned hele tiden. Nå kan jeg bevege meg overalt på egenhånd. Jeg har fått synet tilbake og kan lese meldinger på mobiltelefonen min, sier Ma Khin Khin.

Må bli billigere
Leger Uten Grenser ønsker gjennombruddet velkommen, men ber om at prisen på valganciclovir skal bli ytterligere redusert, og legger vekt på at konkurranse fra generiske legemiddelselskaper er viktig.

- Det er svært positivt å endelig kunne gi smertefri behandling til pasientene våre og gjøre behandlingen enklere for helsearbeidere, men det gjenstår mye før denne viktige medisinen er tilgjengelig for alle som har behov for den, sier Trøseid

- Den gjeldende prisen vi har forhandlet oss fram til fra Roche, er 1735 kroner for en boks med 60 piller. Det blir 12.148 kroner for en behandlingsperiode på 27 uker, og det er altfor dyrt for pasienter i landene der CMV-retinitt oftest forekommer.

Få slutt på inhuman behandling
Før man begynte å behandle hiv med antiretrovirale medisiner, rammet CMV-retinitt én av tre aidspasienter i Europa og USA. Nå er tilstanden svært sjelden i rike land, og for de få uheldige er valganciclovir-pillene standard behandling.

Men i ressursfattige land er hivtesting og –medisiner dårligere tilgjengelig, og CMV-retinitt er fortsatt utbredt. I Myanmar er hver fjerde aidssyke pasient rammet av øyesykdommen.

- Den inhumane og kompliserte prosedyren pasienter blir tilbudt i ressursfattige land, ville aldri blitt akseptert her hjemme. Vi har en medisin som dramatisk kan redusere lidelse og blindhet forårsaket av CMV-retinitt. Nå er det på tide å sørge for at ingen flere CMV-pasienter i ressursfattige land skal måtte få sprøyter i øyet, sier Trøseid.

Alle Leger Uten Grensers pasienter som har fått diagnosen CMV-retinitt i Myanmar, vil få den nye medisinen innen 2015.

Oppfordrer WHO
Verdens helseorganisasjons (WHO) retningslinjer for behandling av hiv/aids i ressursfattige områder dekker fremdeles ikke CMV-retinitt. Leger Uten Grenser oppfordrer WHO til å oppdatere disse retningslinjene og jobbe for at den nye behandlingen skal komme på plass i nasjonale behandlingsprotokoller.

Leger Uten Grenser har så langt behandlet fire pasienter med valganciclovir i Dawei, med glimrende resultater. Innen 2015 vil alle Leger Uten Grensers pasienter med CMV-retinitt i Myanmar motta pillene.

Leger Uten Grenser begynte å behandle sykdommen i Myanmar i 2006, og har siden behandlet rundt 1130 pasienter med intraokulære injeksjoner. Leger Uten Grenser har også lært opp over 40 leger i Myanmar i diagnostisering og behandling av sykdommen.

Leger Uten Grenser i Myanmar
Leger Uten Grenser har jobbet i Dawei i Thaninthariyi-regionen siden 2000, og gir i samarbeid med landets offentlige helsevesen hjelp til pasienter med hiv og tuberkulose. Leger Uten Grenser jobber også i Shan og Kachin, samt i Yangon-regionen, og gir medisinsk behandling og helsehjelp til flere enn 30.000 hivpasienter og 3000 pasienter med tuberkulose.

Les mer:
Bangladesh: akutt hjelp må til for å unngå massiv helsekatastrofe
Myanmar: Internasjonale humanitære organisasjoner må gis full tilgang øyeblikkelig til Rakhine-delstaten
Leger Uten Grenser oppskalerer arbeidet med rohingyaene
Aids må bekjempes
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017