Myanmar: Forhandler for helsehjelp i Rakhine

Publisert 25.03.2014

26. februar i år ble Leger Uten Grenser beordret til å stenge klinikker i delstaten Rakhine. Siden har hjelpeorganisasjonen ført diskusjoner med Myanmars regjering om behovet for å opprettholde livsviktige medisinske tjenester til de 700.000 sårbare menneskene i området som nå står overfor en humanitær og medisinsk krise.

- Jeg er oppmuntret av de siste ukenes åpne dialog om hvordan Leger Uten Grenser kan jobbe nærmere med Myanmars offentlige helsevesen for å gi livsviktig medisinsk hjelp til menneskene i Rakhine, sier internasjonal president i Leger Uten Grenser, Joanne Liu, som har besøkt Rakhine og deltatt i diskusjonene med myanmarske myndigheter.

Samtalene som nå finner sted, fokuserer på å gjenoppta det medisinske arbeidet, først og fremst livreddende tjenester som henvisning av akuttpasienter og å sikre at Leger Uten Grensers hiv- og tuberkulosepasienter får fortsette sin behandling uten avbrudd.

- Selv før vårt arbeid ble innstilt, var helsetilbudet vårt ikke tilstrekkelig til å dekke behovene i Rakhine. Behovene er så store at Leger Uten Grenser og andre aktører, spesielt det offentlige helsevesenet, må samarbeide for å dekke dem, sier Liu.

Leger Uten Grenser i Myanmar
Leger Uten Grenser har siden 1992 gitt medisinsk hjelp til millioner av mennesker i Myanmar. Over hele landet gir hjelpeorganisasjonen livreddende behandling til 30.000 mennesker med hiv/aids, i tillegg til over 3000 tuberkulosepasienter. Hjelpeorganisasjonen var blant de første til å gi hjelp etter syklonene Nargis og Giri, og ga medisinsk hjelp, nødhjelpsforsyninger og rent vann til flere hundre tusen mennesker.

Les mer:
Bangladesh: akutt hjelp må til for å unngå massiv helsekatastrofe
Myanmar: Internasjonale humanitære organisasjoner må gis full tilgang øyeblikkelig til Rakhine-delstaten
Leger Uten Grenser oppskalerer arbeidet med rohingyaene
Leger Uten Grenser hjelper tusenvis av flomofre i Myanmar
Myanmar: Får gjenoppta medisinsk hjelp i Rakhine