Myanmar: Får gjenoppta medisinsk hjelp i Rakhine

Publisert 25.07.2014

Leger Uten Grenser mottar tilbudet med forsiktig optimisme. I februar ble hjelpeorganisasjonen tvunget til å innstille sitt arbeid i delstaten.

Leger Uten Grenser ønsker velkommen beslutningen fra nasjonale og delstatlige myndigheter om å tillate organisasjonen å gjenoppta arbeidet i delstaten Rakhine.

- Vi er forsiktig optimistiske. For mange mennesker i Rakhine er det svært vanskelig å få tilgang til medisinske tjenester, så vi håper å komme i gang med å behandle pasienter så snart som mulig, sier Kyrre Lind, programsjef i Leger Uten Grenser.

Uhindret tilgang
Lind understreker at Myanmars regjering må sikre humanitære organisasjoner uhindret tilgang slik at mennesker kan motta medisinsk hjelp.

- Vi forstår at dette er et sensitivt område, spesielt med tanke på spenninger mellom ulike befolkningsgrupper. Men dette gjør det bare desto viktigere at internasjonale organisasjoner får behandle de mest sårbare, sier Lind.

Dialog
Leger Uten Grenser har jobbet i Rakhine siden 1994 og sto for størsteparten av helsetjenestene i delstaten frem til utestengelsen i februar. Siden har organisasjonen vært i kontinuerlig dialog med myndigheter både på nasjonalt og delstatsnivå.

- Et team av myanmarske og internasjonale hjelpearbeidere står klart for umiddelbart å yte medisinsk hjelp, sier Lind.

Frem til februar jobbet Leger Uten Grenser i 24 leirer for internt fordrevne og i isolerte landsbyer i hele Rakhine. Bare i 2013 gjennomførte organisasjonen over 400.000 konsultasjoner i delstaten, blant annet for pasienter med hiv, tuberkulose, underernæring og malaria. Leger Uten Grenser har også gitt barsels- og mentalhelsehjelp i Rakhine.

Leger Uten Grenser i Myanmar
Leger Uten Grenser har jobbet i Myanmar siden 1992 og tilbyr i dag helsetjenester i Shan, Kachin og Yangon til tusener av mennesker fra ulike etniske grupper. Leger Uten Grenser gir livreddende medisiner til 31.700 mennesker med hiv/aids og behandling til tuberkulosepasienter. Hjelpeorganisasjonen var blant de første på plass etter syklonene Nargis og Giri, og ga medisinsk hjelp, nødhjelpsartikler og rent vann til hundretusener av mennesker.

Les mer:
Bangladesh: akutt hjelp må til for å unngå massiv helsekatastrofe
Myanmar: Internasjonale humanitære organisasjoner må gis full tilgang øyeblikkelig til Rakhine-delstaten
Leger Uten Grenser oppskalerer arbeidet med rohingyaene
Leger Uten Grenser hjelper tusenvis av flomofre i Myanmar
Myanmar: Ingen flere sprøyter i øyet