Millioner mangler mat i Den sentralafrikanske republikk

Publisert 12.01.2017

Samtidig som to millioner mennesker har et akutt behov for mathjelp, varsler FNs matvareprogram at de må halvere matutdelingen på grunn av pengemangel. Leger Uten Grenser pleier ikke å dele ut mat, men nå er behovet for stort.

Mennesker i kø for Leger Uten Grensers matutdeling i Kabo i den Sentralafrikanske republikk.

KØ: Kabo er et av områdene Leger Uten Grenser har startet å dele ut mat i tillegg til våre faste aktiviteter. Vi gitt akutt mathjelp til 10.500 mennesker siden 22. desember.

Siden 22. desember har Leger Uten Grenser delt ut nesten 100 tonn mat nord i Den sentralafrikanske republikk. 
 
Rundt 2 millioner mennesker, 40 prosent av befolkningen, trenger mat.
 
Leger Uten Grenser bestemte seg for å dele ut akutte matforsyninger da feltarbeiderne våre oppdaget at de internt fordrevne fikk for små matrasjoner. Matutdeling er normalt ikke en del av organisasjonens arbeid.
 
– Dette er mennesker som er utmattet og hvor helsesituasjonen blir verre, sier nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser, Maria Simon. 
 

FN halverte mathjelpen

FNs matvareprogram (WFP) varslet nylig at de er kritisk underfinansiert i Den sentralafrikanske republikk og at de nesten må halvere mathjelpen i landet. 
 
WFP skulle gi matrasjoner til 700.000 mennesker dette året. Budsjettkutt tvang dem til å halvere rasjonene hver person får, og nedskalere antallet som får hjelp til 400.000. 
 
FNs humanitære koordinator har svart med å ta ut en million dollar i nødhjelpspenger til WFP i Den sentralafrikanske republikk. Dette vil fortsatt ikke dekke de daglige behovene til de to millionene som mangler nok mat.
 
– Vi er vitne til menneskelig lidelse forårsaket av en humanitær krise og en konflikt som ikke tar slutt. Mye mer må gjøres av internasjonale donorer og organisasjoner, sier Simon. 
 

Vi deler ut ris og bønner

10.500 mennesker, de fleste internt fordrevet på grunn av volden, har fått akutte matforsyninger av Leger Uten Grenser i områdene Kabo, Gbazara og Moyenne Sido.  
 
Hver husholdning får 36 kilo ris og 5 kilo bønner, i tillegg til olje, salt og sukker. 
 
Samtidig har våre helsepersonell vaksinert 3000 barn under 15 år mot vanlige sykdommer. Vi har også testet også for malaria, mageormer og delt ut a-vitamin. 
 
Gravide ble også vaksinert og fikk jern og folsyre. 
 
 
Les mer:
Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republikk
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Harde kamper dagen etter fredsavtale
Over 85 prosent av innbyggerne i byen Bria flykter fra vold og usikkerhet i Den sentralafrikanske republikk