Millioner dør hvert år – kun 5000 fikk ny tuberkulosebehandling i fjor

Publisert 23.03.2017

Færre enn fem prosent av de som trenger de nye tuberkulosemedisinene får dem, fire år etter medisinene ble godkjent. Leger Uten Grenser krever at det tas drastiske tiltak.

TUBERKULOSE: Veronika Polcova, tuberkuloselege for Leger Uten Grenser i Swaziland, undersøker Samuel (66). Lege mistenker at han er smittet av tuberkulose. Om han har det, kan han bli blant de svært få som får nye, effektive medisiner som kan kurere sykdommen. De aller fleste er ikke like «heldige». FOTO: Alexis Huguet

 

1,8 millioner mennesker dør av tuberkulose (TB) hvert eneste år.

To nye medisiner mot resistent tuberkulose er utviklet, men svært få av de som trenger dem for å overleve har tilgang til dem.

– Det er rett og slett hjerteskjærende at flere hundretusen mennesker lever med dødelig resistent tuberkulose, mens kun 4800 mennesker fikk ta i bruk den nye, effektive behandling i fjor, sier lege Isaac Chikwanha, tuberkuloserådgiver i Leger Uten Grensers kampanje «Access».

 

Første nye medisiner på 50 år

De to nye medisinene kan bedre overlevelsesstatistikken dramatisk. Likevel blir 95 prosent fortsatt behandlet med eldre, mer giftige medikamenter som kun gjør rundt halvparten av pasientene friske.

Bieffektene av de gamle medisinene er svært alvorlige, å bli døv, blind og psykotisk er tre av dem. 

Delamanid og Bedaquiline er de første nye TB-medisinene som er utviklet på 50 år. Delamanid kom på markedet for tre år siden, mens Bedaquiline ble tilgjengelig for fire år siden. Begge legemidlene er anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO) å bruke mot alvorlige tilfeller av resistent tuberkulose.

I oktober 2016 var det estimert at totalt 5738 pasienter på verdensbasis hadde fått tilgang på Bedaquiline, og 405 pasienter hadde fått tatt i bruk Delamanid.

 

Medisinene er ikke registrert i hardt rammede land

En av hovedgrunnene til at medisinene ikke er tilgjengelige er at legemiddelfirmaene Janssen/Johnson&Johnson og Otsuka ikke har registrert legemidlene i land hvor TB er vanlig.

– Vårt første problem er at legemiddelselskaper ikke en gang registrerer viktige medisiner i noen av landene som er hardest rammet av TB. Et annet problem er de høye prisene legemiddelselskapene krever, sier Chiwanha.

– Både Janssen og Otsuka, spesielt Otsuka som produserer Delamanid, må raskt registrere medisinene sine i land som er rammet av TB og sette en overkommelig pris.

Les mer:
Leger Uten Grenser klager formelt inn legemiddelselskap som produserer hepatitt C-medisin
Nye medisiner kan redde livet til småbarnsmoren Winile (39), men for de aller fleste er ikke behandlingen tilgjengelig
11.000 underskrifter: Folket krever medisiner til alle
Bare 180 av verdens tuberkulosepasienter får ny medisin
Dette er årets glemte kriser