Middelhavet: Forferdelige scener

Publisert 26.07.2016

Forrige uke omkom 22 mennesker da de prøvde å nå Europa gjennom Middelhavet. Her er historien til de som overlevde og mannskapet som reddet dem. 

En kvinnene som omkom i en kiste ved ankomst til Italia. Foto: Alva White/Leger Uten Grenser

Etter en nødmelding angående to gummibåter i havsnød, vendte de skipet i all hast. Etter tre timer kom de fram til stedet.
 
- De første meldingene vi fikk antydet at det var 15 omkomne i en av de to gummibåtene, sier Schippers prosjektkoordinator på redningsskipet MV Aquarius.
 
- Sjansen for at en finner omkomne i disse båtene er stor, men da jeg fikk vite det totale antallet trodde jeg først at det ikke var sant, forteller hun.
 
Unødvendig tragedie
104 overlevende ble reddet ut av den ene gummibåten, før en fikk de resterende 105 ut av den andre. Til sammen ble 209 personer reddet.
Men det var først etter at de overlevende ble tatt ombord at hjelpemannskapene innså tragediens omfang. 
 
- Da vi hadde fått de omkomne ombord steg tallet igjen. 22 mennesker døde i den båten. 22 mennesker omkom i en fullstendig unødvendig tragedie, forteller Schippers.
 
Arbeidet med å få de overlevende ombord ble gjort i all hast.
- Vi jobbet på spreng for å få de overlevende ombord så fort som mulig. Ikke nødvendigvis fordi båtene tok inn vann, men på grunn av det forferdelige scenarioet som utspilte seg i gummibåtene, forklarer Schippers.
 
- Hva skjedde egentlig med disse menneske? Knust, og druknet i en grunn dam av vann og bensin. Disse stakkars kvinnene led en helt forferdelig død, sier hun.
 
Panikk
David, 30 år, kommer opprinnelig fra Nigeria. Han arbeidet i 2 år som bygningsarbeider i Libya før han, som så mange andre, gikk om bord i gummibåten for tre netter siden. 
 
- Vekten av alle menneskene i båten gjorde at kjølen revnet og vann begynte å samle seg i midten av båten, sier David.
 
- Kvinnene satt i midten av båten og mennene på sidene. Da vannet nådde dem til knærne brøt det ut panikk. De begynte å skrike og prøvde å komme seg opp, men de sklei bare ned igjen i dammen av vann og bensin. Noen av kvinnene som var fanget i midten var så paniske at de bet flere av mennene, forklarer han. Det var ikke mulig å bevege seg, men folk gjorde det likevel. Alle gjorde alt for å unngå å havne i midten av båten, noe som førte til at den bare tok inn mer vann, forklarer han.
 
- De tok altfor mange mennesker ombord i båten, sier han.
 
Folk tråkket på hverandre
Mary kommer fra Nigeria og hun satt i midten av båten da den begynte å ta inn vann. Hun er 24 år gammel og satt 2 måneder i fengsel i Libya før hun og mannen hennes la ut på reisen over Middelhavet.
 
- Folk stod oppå meg og en kvinne tråkket på ansiktet mitt og jeg havnet under vann, forteller hun. Jeg ble liggende ved siden av en annen kvinne. Øynene hennes var helt røde og hun var gravid. Vi var under vann sammen, men hun døde. Heldigvis ropte noen på mannen min og han klarte å holde meg over vann slik at jeg kunne puste, forteller Mary. 
 
Desperat og kaotisk situasjon
Menneskene som var ombord i båtene er alvorlig traumatiserte. Erna Rijnierse, som er lege ombord på MV Aquarius, så skader på de overlevende som sier noe om hvor desperat situasjonen i gummibåtene må ha vært.
 
- Etterhvert ble det klart at det hadde vært panikk ombord i båten, forklarer Rijnierse.
 
Ubegripelig situasjon
Folk hadde skrapemerker fra negler på armer og bein. 10 personer hadde også bitemerker på armene, og noen hadde det til og med på anklene. 
 
- Skadene forteller meg at her har mennesker ligget oppå hverandre uten å ha mulighet til å bevege seg. Det er helt forferdelig å se for seg hvordan det må ha vært. De overlevende ser nå bare ut i luften med tomme øyne, sier Rijnierse.
 
 
 
 
Redningsskipet MV Aquarius blir drevet av Leger Uten Grenser i samarbeid med SOS MEDITERRANEE. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Les mer:
Svært vanskelige levekår for flyktninger på grensen mellom Italia og Frankrike
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet
Middelhavet: Libyske kystvakter satt menneskeliv i fare under en redningsaksjon
Libya: Inhumane forhold i lukkede mottak
Mexico: Flyktninger har opplevd krigslignende vold