Middelhavet: 1600 mennesker reddet på en dag

Publisert 03.09.2015

I går var den desidert mest travle dagen for Leger Uten Grensers redningsbåter i Middelhavet noensinne. De tre båtene tok ombord over 1600 mennesker, inkludert en kvinne som gikk i fødsel rett etter at hun kom ombord.

Lindis Hurum ombord Bourbon Argos, som i går tok ombord over 900 mennesker på flukt. Foto: Francesco Zizola

 

- I går var en dag med store tall for Leger Uten Grensers redningsoperasjoner i Middelhavet, men for oss her er fokuset alltid på individene, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator på redningsbåten Bourbon Argos.

Et av menneskene som ble reddet på Bourbon Argos var en gravid kvinne, som kort tid etter at hun ble tatt ombord på båten, gikk i fødsel. Leger Uten Grenser bestemte seg for å evakuere kvinnen, og hun ble overført til en speedbåt operert av den italienske kystvakten, og brakt til sykehus.

- Det sterkeste minnet fra gårsdagen er Senait, en ung etiopisk kvinne, som var gravid i åttende måned. Hun gikk i fødsel rett etter at hun var reddet. Som enhver kommende far, glad og nervøs for fødselen av sitt første barn, forlot hennes mann Joseph ikke hennes side. Det unge paret ble evakuert, slik at Senait kunne føde babyen sin i trygge omgivelser i Italia. Vi venter nå i spenning på nyheter om babyens ankomst, sier Lindis Hurum.

Leger Uten Grensers redningsbåter i Middelhavet: Dignity I, Bourbon Argos og MY Phoenix, som drives sammen med MOAS, reddet i går 1658 mennesker i det desidert mest omfattende redningsarbeidet på Middelhavet organisasjonen har hatt siden arbeidet startet 2.mai tidligere år. I seks ulike redningsoperasjoner tok de tre båtene ombord mennesker fra Eritrea, Nigeria og Somalia, inkludert 547 kvinner og 199 barn.

Det startet klokken syv på morgenen, da Bourbon Argos reddet 353 mennesker fra en trebåt i internasjonalt farvann nord for Zuwara, og dagen fortsatte med at Dignity I reddet tre oppblåsbare båter med totalt 323 mennesker ombord. Deretter tok Bourbon Argos ombord enda 650 mennesker fra en trebåt, og tilslutt reddet MY Phoenix 332 mennesker fra Eritrea fra en trebåt tidlig på ettermiddagen.