Libya: Vilkårlig bombing og et helsevesen i ruiner

Publisert 28.04.2016

Leger Uten Grensers Mego Terzian er tilbake fra det kriserammede landet. Han forteller.

En helsearbeider holder en pustemaske til ansiktet på en liten gutt.

Ni måneder gamle Sefaw får hjelp av Leger Uten Grenser ved en poliklinikk i byen Zuwara. Siden 2011 har det libyske helsevesenet kollapset. Foto: Samuel Gratacap

Situasjonen i Libya blir ofte beskrevet som kaotisk, og tilstedeværelsen av radikale jihadister gjør at mange humanitære aktører er overbevist om at sikkerhetssituasjonen er svært usikker. 
 
Leger Uten Grenser er til stede i felt, og vi ser at de verste kampene er konsentrert i visse områder av landet.
 
Byer som Misrata og Tripoli opplever stor politisk og militær uro, og vilkårlig bombing i Benghazi utgjør en risiko for både sivilbefolkningen og våre feltarbeidere.

Helsevesenet har kollapset

Sivilbefolkningen lider under at helsevesenet siden 2011 har kollapset. Tidligere har helsevesenet vært velfungerende, men nå stenges sykehus på grunn av manglende ressurser og utbombede bygninger. 
 
Bare i Benghazi har fire sykehus blitt lagt ned, blant dem et psykiatrisk sykehus og en barselsklinikk. De mangler både medisiner og medisinsk personell, og syke mennesker får ikke lenger hjelpen de trenger.
 
Hele landet er også i en pengekrise og bankene faller sammen. Jeg har sett lange køer der folk venter på å få tatt ut penger, og konsekvensen er at heller ikke myndighetene har penger til å betale lønninger. 

Drifter sykehus

Leger Uten Grenser er en av svært få internasjonale aktører som er til stede i Libya i dag.  Det er utfordrende å manøvrere mellom tre myndigheter som er i konflikt med hverandre. Allikevel har feltarbeiderne våre klart å stable et tilbud på beina som når tusenvis av libyere. 
 
Sammen med lokale helsemyndigheter drifter vi akuttmottaket ved Al Abyar sykehus. Vi har satt i gang renovering av Al Qubbah sykehus og bidrar med medisiner til operasjonsstuene i Benghazi, Misrata og Zuwara. 

Fluktrute

Libya har igjen blitt en viktig rute for mennesker på flukt som prøver å nå Europa.
 
De som kommer seg inn i landet, holder en veldig lav profil fordi de risikerer å bli arrestert og fengslet. Dermed er det svært vanskelig for oss å kunne tilby helsehjelp til denne gruppen. Vi prøver så hardt vi kan, men har ikke klart det ennå.  
 
Les mer:
Libya: Vilkårlig fengsling av flyktninger må stoppe
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet
Middelhavet: Libyske kystvakter satt menneskeliv i fare under en redningsaksjon
Libya: Inhumane forhold i lukkede mottak
Libya: Et helsesystem i ruiner