Leger Uten Grenser hjelper tusenvis av flomofre i Myanmar

Publisert 04.08.2015

Flere dager med kraftig regn i kjølvannet av syklonen Komen har ført til den verste flommen på flere tiår i Myanmar. Leger Uten Grenser jobber sammen med lokale myndigheter for å gi medisinsk og ikke-medisinsk hjelp til de tusenvis som er rammet.

En mann bærer med seg sine eiendeler gjennom de oversvømte gatene i byen Min Pyar i delstaten Rakhine, Myanmar. Foto: EPA/NYUNT WIN

- Alt er flommet over

Delstaten Rakhine, hvor Leger Uten Grenser allerede driver flere prosjekter, er et av de hardest rammede områdene. Det er særlig byene Minbya, Mlrauk U, Kyautaw og Buthidaung som er rammet.

- Hele Minbya er flommet over – skoler, sykehus, alt, sier Dr. Zayar, lege for Leger Uten Grenser. Zayar var en del av det medisinske teamet som ble sendt til byen etter anmodning fra Helsedepartementet og andre lokale grupper.

- Alle drikkevannskilder er flommet over også, forteller Dr. Zayar.

Søker tilflukt i klostre

Over 4000 internt fordrevne i Minbya bor nå i 23 ulike klostre. Selv om akutte medisinske behov virker å være små, er det store ødeleggelser av hjem og infrastruktur, og drikkevannet er blitt forurenset. Leger Uten Grenser, sammen med lokale ledere og myndigheter, har sendt drikkevann, tepper, myggnett og såpe med båt for å gi til de internt fordrevne.

I Sittwe, hovedstaden i delstaten Rakhine, jobber Leger Uten Grenser og helsemyndighetene med å gi helsehjelp i et kloster hvor mange flomofre nå har søkt tilflukt.

I bydelen Maungdaw, i det nordlige Rakhine, kartlegger Leger Uten Grenser nå behovene samtidig som organisasjonen driver nye mobile klinikker i tillegg til de regulære klinikkene i de rammede områdene. Det er et klart behov for husly og Leger Uten Grenser jobber nå med å få presenninger inn til byen.

Veien sperret av skred

Samtidig melder ansatte i Leger Uten Grenser, som er basert i byen Buthidaung, om massive ødeleggelser. For øyeblikket er veiene blokkert på grunn av jordskred. Leger Uten Grenser vurderer nå muligheten å nå byen fra Sittwe via elven.

Leger Uten Grenser har tilbudt sin hjelp i andre steder av landet om helsemyndighetene skulle trenge det.

Leger Uten Grenser har jobbet i Myanmar siden 1992 og har for øyeblikket medisinske prosjekter i delstatene Rakhine, Shan og Kachin, samt Thanintharyi regionen og hovedstaden Yangon. Leger Uten Grenser tilbyr grunnleggende helsetjenester, fødselshjelp, akutte henvisninger og behandling for malaria. Siden 2004 har Leger Uten Grenser behandlet mer enn 1.2 millioner mennesker i delstaten Rakhine for malaria. Organisasjonen er også den største behandler av hiv/aids i Myanmar, for øyeblikket med 35 000 pasienter over hele landet, i tillegg til 3000 tuberkulose pasienter. Leger Uten Grenser hjalp også 460 000 mennesker etter syklonen Nargis i 2008.

Les mer:
Bangladesh: akutt hjelp må til for å unngå massiv helsekatastrofe
Myanmar: Internasjonale humanitære organisasjoner må gis full tilgang øyeblikkelig til Rakhine-delstaten
Leger Uten Grenser oppskalerer arbeidet med rohingyaene
Myanmar: Får gjenoppta medisinsk hjelp i Rakhine
Myanmar: Ingen flere sprøyter i øyet