Kvinner vil dø unødig på grunn av Trumps anti-abortlov

Publisert 26.01.2017

– De medisinske konsekvensene av usikre aborter er livsfarlige, sier Dina Hovland, jordmor og feltarbeider for Leger Uten Grenser.

En ung kvinne har fått ødelagt livmoren etter en abort utført av ukyndige.

ØDELAGT LIVMOR: Store blødninger, ødelagt livmor, tap av væske. Dette er noen av komplikasjonene denne kvinnen (20) ble behandlet for hos Leger Uten Grenser i Haiti. Hun utførte en abort hos en doktor uten lisens. Når Trumps lov gjør det vanskelig å få utført trygge aborter, vil slike farlige behandlinger øke.

Den amerikanske presidenten Donald J. Trump har gjeninnført «Mexico City»-policyen. Den forbyr ikke-statlige organisasjoner (NGOer) som mottar støtte fra amerikanske myndigheter å utføre aborter eller gi råd og informasjon om aborter.
 
Dette vil sette kvinners liv i fare og hindre tilgang til trygge aborter.
 

Leker med kvinners liv og helse

– Myndigheter må ikke bruke politikk for å leke med livene til kvinner og jenter, sier Hovland.
 
Usikre aborter er en av fem hovedårsaker for mødredødelighet. Det står for 13 prosent av mødredødelighet verden over, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Dødsraten er enda høyere i noen regioner, som Latin-Amerika og i konfliktområder og flyktningeleirer.
 
Der tilgang til sikker abort ikke finnes, vil kvinner og jenters liv være i fare. Når det ikke finnes sikre muligheter, vil kvinner få utført aborter av utrent personale og uten minimum medisinsk standard. Ifølge WHO er om lag 20 millioner av verdens 46 millioner aborter hvert år usikre. Som medisinsk organisasjon behandler Leger Uten Grensers leger, jordmødre og sykepleiere kvinner og jenter for abort-relaterte komplikasjoner hver eneste dag.
 

Kvinner vil dø unødig

Leger Uten Grenser tilbyr prevensjon og sikker abort som del av mødrehelsetilbudet. Behandling for abort-relaterte komplikasjoner og avslutning av graviditeter for å redde en kvinnes liv er en del av Leger Uten Grensers fødselshjelp. Beslutningen om hvorvidt man skal avbryte et svangerskap blir grundig vurdert, med sikkerheten til pasienten og personal som høyeste prioritet.
 
– Uansett risiko og hindringer vil kvinner forsøke å avbryte graviditeter og de vil fortsette å dø unødig om sikre aborter ikke er tilgjengelige. Trump-administrasjonen må ta disse faktaene inn over seg og stanse politiske beslutninger som setter kvinners liv i fare, sier Dina Hovland
 

Artikkelen fortsetter under bildet.

BILDE: Denne 17 år gamle jenta fra Haiti ble gravid for første gang da hun var 14. Voldtektsmannen var ektemannen til en slektning og hun tok abort med piller kjøpt uten resept. Du kan lese mer om hennes historie og andre kvinners historie her

Mindre informasjon gir flere aborter

Forskning fra de siste tiårene har vist at lover som forbyr medisinsk personell fra å gi informasjon til kvinner og jenter om abort og familieplanlegging – inkludert prevensjon og kondomer – vil føre til flere uønskede graviditeter, flere usikre aborter og dødsfall. I tillegg kommer høyere rater av seksuelt overførbare sykdommer som HIV. Mennesker trenger medisinsk veiledning når det kommer til familieplanlegging, slik som prevensjon og sikker abort. Denne tilgangen ble verre forrige gang «Mexico City»-loven ble innført.
 
– Kvinner må få informasjon og hjelpemidler som beskytter deres helse. Kvinner er i større risiko for å få HIV enn menn, og gravide kvinner trenger målrettede tjenester slik at deres egen helse beskyttes og risikoen for å få seksuelt overførbare sykdommer eller smitte sine barn vil bli redusert, forklarer Hovland.
 

Enorme konsekvenser

«Mexico City»-beslutningen er ikke lenger begrenset til organisasjoner som gir familieplanleggingstjenester. Den gjelder nå alle amerikansk finansierte globale helseprogrammer, inkludert HIV og mor-barn helse. Ved å strupe finansieringen av slike NGOer, som også jobber med malaria og annen barnehelse, kan denne loven true fremgangen på mange fronter. Inkludert å redusere HIV-relaterte dødsfall og infeksjoner og redusere barnedødelighet gjennom malariabehandling og vaksineringsprogrammer.
 
Leger Uten Grenser mottar ingen finansiering fra amerikanske myndigheter og er ikke direkte berørt av gjeninnsettelsen av «Mexico City»-beslutningen.
 
– Men som en medisinsk organisasjon er det viktig å understreke de enorme skadene denne loven vil ha for den globale kvinnehelsen og lidelsene til kvinner verden over, sier Hovland.
Les mer:
Mot sin vilje - seksualisert vold på Haiti
Trump setter menneskers liv i fare
Les eller hør en alternativ julehistorie fra felt
Haiti: Dette trenger de orkanrammede
Kartlegging av medisinske behov i Haiti