Kenya: Flyktninger fra Somalia trenger fortsatt hjelp

Publisert 12.03.2014

- Hundretusener av flyktninger er i ferd med å bli frivillig sendt hjem til Somalia fra Dadaab-leirene i Kenya. Men dette må ikke gå utover nødhjelpen som blir gitt til flyktningene som blir igjen i leirene, sier programsjef i Leger Uten Grenser, Kyrre Lind.

Mange organisasjoner sliter nå med å få finansiering til sitt arbeid i leirene, og sikkerhetssituasjonen blir stadig dårligere. Leger Uten Grenser ber internasjonale givere om å sikre humanitær hjelp, og kenyanske myndigheter om å bedre flyktningenes beskyttelse.

Rapporten «Dadaab refugees: An uncertain tomorrow» retter søkelyset mot de elendige og usikre forholdene i Dagahaley, en av de fem flyktningleirene som utgjør Dadaab-komplekset i det nordøstlige Kenya.

Last ned rapporten «Dadaab refugees: An uncertain tomorrow» (pdf)

Husly og hygiene 41 prosent av flyktningene Leger Uten Grenser har intervjuet, oppgir at de ikke har husly som holder regnet ute. Om lag 10 prosent mangler tilgang til latriner.

I januar behandlet Leger Uten Grenser 2346 tilfeller av vandig diaré, som er en økning på 900 tilfeller – 39 prosent – sammenliknet med samme periode i fjor.

- Dette viser hvor viktig det er å forbedre hygiene- og boforholdene i leiren. I dag bor flyktningene under forhold som er fullstendig uakseptable, sier Lind.

Vil ikke hjem
Leger Uten Grenser har også spurt flyktningene om hvorvidt de er villige til å vende tilbake til Somalia. Til tross for de forferdelige forholdene i Daghaley, oppga fire av fem flyktninger at de ikke engang ville vurdere å reise tilbake til hjemlandet.

Underernæring utgjør en betydelig trussel mot befolkningen i Daghaley. Hver måned blir 175 barn innrullert i Leger Uten Grensers polikliniske ernæringsprogram, og 49 underernærte barn med komplikasjoner blir lagt inn på Leger Uten Grensers sykehus.

- Med slike elendige forhold i leiren, følger våre folk tett med på ernæringssituasjonen. Mange hjelpeorganisajoner sliter med finansieringen. I november og desember i fjor måtte Verdens Matvareprogram redusere rasjonene til flyktningene i Dadaab med 20 prosent. Hvis dette skjer igjen, vil konsekvensene være kritiske, sier Lind.

Nødhjelp, beskyttelse og sikkerhet
Leger Uten Grenser ber nå internasjonale givere om å sikre tilstrekkelig finansiering til nødhjelps- og beskyttelsestiltak i Dadaab-leirene.

Leger Uten Grenser ber også den kenyanske regjeringen om å sørge for beskyttelse til flyktningene, samt bedre sikkerheten i leirene, slik at hjelpeorganisasjoner fritt kan yte hjelp.

Leger Uten Grenser har jobbet i Dadaab i 20 år, og er for øyeblikket eneste medisdinske hjelpeorganisasjon i Dagahaley-leiren. Hver måned utfører Leger Uten Grenser 18.000 medisinske konsultasjoner og legger inn 450 pasienter fra både flyktning- og lokalbefolkningen på Dagahaley sykehus.

Last ned rapporten «Dadaab refugees: An uncertain tomorrow» (pdf)

Les mer:
Leger Uten Grenser tilbake i Somalia etter fire år
Stenging av Dadaab flyktningleir er ulovlig
Frykter en humanitær krise om verdens største flyktningleir blir stengt i november
Rask og riktig hjelp til voldtektsofre
Advarer mot nytt kolerautbrudd i Kenya