Kartlegging av medisinske behov i Haiti

Publisert 10.10.2016

Etter orkanen Matthew traff Haiti 4. oktober, er fire team fra Leger Uten Grenser i gang med kartlegging av medisinske behov ved sykehus og i rammede områder i landsdelene Grande Anse, Sud, Nippes, Artibonite og Nord-Ouest.

Det er svært vanskelig å få tilgang til de rammede områdene, og vi har ennå ikke full oversikt over hvilke behov som finnes i landet.
 
Haitiske myndigheter melder om at flere hundre er døde og at antallet stiger.
 
Faren for kolerautbrudd er svært høy i områder som er ødelagt av orkanen.  

Store skader

Leger Uten Grenser har reist til Sud-landsdelen med helikopter og biler. Her har vi observert store skader på hus og lokalsamfunn langs kysten mellom Tiburon og Port-à-Piment.
 
Folk søker nå til lokalsykehusene, mange med betente sår i føtter og ben.
 
Leger Uten Grenser har utført førstehjelp til skadde orkanofre, og donert medisinsk sårskadeutstyr til sykehuset i Les Cayes. Vi forventer at sykehuset vil merke en økning i antall pasienter de neste dagene. 
 
Etter å ha sett ødeleggelsene fra luften i landsdelen Grande Anse, forsøker Leger Uten Grenser å nå kystområdene med bil, hvis veiene tillater det.
 
Et team fra Leger Uten Grenser nådde Nippes fredag kveld og satte i gang behovskartlegging, utførte førstehjelp, og satte i gang tiltak mot kolera. 
 
Et annet team er for tiden på vei med bil til Artibonite og Nord-Ouest for å vurdere eksisterende klinikker. Teamene fokuserer på vann, sanitærforhold og hjemløse.

Leger Uten Grenser i Haiti

Leger Uten Grenser har 26 hjelpearbeidere i Haiti som nå er sendt ut for å kartlegge behov etter orkanen..
 
I tillegg driver Leger Uten Grenser seks prosjekter i hovedstadsområdet: Brannskadeklinikken på Drouillard Sykehus, Tabarre traumesykehus, Martissant akuttmottak, Nap Kenbe akuttkirurgisykehus, kvinnesykehuset Delmas, og Pran Men'm-klinikken for overlevende etter seksualisert vold. 
 
Leger Uten Grenser støtter også Diquini-sentret for kolerapasienter og har et kolerabehandlingssenter som kan være oppe og gå på få timer. 
Les mer:
Mot sin vilje - seksualisert vold på Haiti
Kvinner vil dø unødig på grunn av Trumps anti-abortlov
Les eller hør en alternativ julehistorie fra felt
Haiti: Dette trenger de orkanrammede
Orkanen Matthew i Haiti