Jordan: Leger Uten Grenser krever medisinsk evakuering av syriske krigsskadde

Publisert 25.07.2016

Syriske krigsskadde kommer ikke over grensen nord i Jordan for å motta livreddende behandling. Leger Uten Grenser krever at Jordanske myndigheter åpner grensen for alvorlig skadde syrere. 

En syrisk pasient får behandling på sykehuset i Ramtha. Den siste måneden har ingen nye pasienter kommet over grensen. Foto: Denis Bosnic

Den siste måneden har Jordans nordlige grense til Syria vært stengt etter et selvmordsangrep som drepte syv jordanske soldater ved grensen. Leger Uten Grensers akuttmottak i byen Ar Ramtha, kun 5 km fra den syriske grensen, har ikke mottatt én eneste ny pasient i denne perioden. 
 
- Stengingen av grensen betyr at de mest sårbare ofrene for konflikten i Syria – de som er hardt skadet i krigen – ikke lenger får muligheten til å overleve, sier Luis Eguiluz, Leger Uten Grensers landansvarlige i Syria. 
 
- Om de ikke får muligheten til å komme inn til Jordan vil de ikke kunne få den livreddende behandlingen de så desperat trenger, sier Eguiluz. 
 
Barn og kvinner
 
Som et resultat av at det stadig kom flere syrere til Ramtha med ekstreme traumeskader fra de intense kampene i det sørlige Syria, bestemte Leger Uten Grenser seg for å åpne en ny avdeling for å forbedre kvaliteten på livreddende kirurgi og rehabilitering etter operasjoner. Siden prosjektet i Ramtha startet i September 2013, i tett samarbeid med jordanske helsemyndigheter, har Leger Uten Grenser behandlet 1062 syriske pasienter – 23% av disse var kvinner og 36% var barn – i tillegg til mer enn 800 store kirurgiske inngrep. 
 
Stengingen av den nordlige grensen og dermed ingen tilgang til syriske skadde øker bekymringen for beskyttelse av sivilbefolkningen i Syria, særlig ettersom det syriske helsevesenet har blitt sterkt redusert etter 5 år med krig. 
 
- Vi ber jordanske myndigheter om å fortsette sin solidaritet med de krigsskadde – en solidaritet som har reddet livet til mange syriske barn, kvinner og menn, sier Eguiluz. 
 
Oppgradert tilbud
 
Leger Uten Grenser er klare til å motta syriske krigsskadde med alvorlige skader i den nye kirurgiavdelingen i Ramtha. Åpningen av avdelingen vil også kunne gjøre at sykehuset bedre vil kunne ta vare på lokalbefolkningen i Ramtha. 
 
- Den gamle operasjonssalen som Leger Uten Grenser benyttet vil nå Ramtha-sykehuset bruke som en del av barsel-avdelingen, sier Michael Talotti, prosjektkoordinator for Leger Uten Grenser i Ramtha. 
 
- Slik vil jordanske kvinner få mer skjermet behandling og sikre deres beskyttelse, uavhengighet og tilgang til disse fasilitetene, sier Talotti. 
 
 
Siden den syriske konflikten begynte har mer enn 4 millioner syrere søkt tilflukt i nabolandene, inkludert Jordan. Leger Uten Grenser har arbeidet i Jordan siden August 2006 da et kirurgisk rekonstruksjonprogram ble startet i hovedstaden Amman. Siden 2013 har Leger Uten Grenser drevet akuttmottaket i Ramtha-sykehuset, i tillegg til et mor-barn sykehus og to prosjekter for å behandle kronisk syke i Irbid og Ramtha for å støtte syriske flyktninger og sårbare jordanere i lokalsamfunnet. 
 
Les mer:
10.000 barn født som flyktning
Leger Uten Grenser mektig imponert over støttekonsert for Syria
To sykehus angrepet i Syria
Syrisk familiefar: «Vi trodde ting hadde roet seg. Vi tok feil»
Syria: Ofrene har symptomer som samsvarer med bruk av nervegass