Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll

Publisert 09.05.2017

Leger Uten Grenser behandler stadig flere pasienter for kolera og akutt diaré i Jemen. Utbruddene skjer over store deler av landet.

DIARÈ: Besams syv måneder gamle datter er syk med oppkast, diaré og feber. Foto: Florian Seiex

 

Siden mars har antallet pasienter med kolera og diaré økt drastisk og har nå nådd 780 mennesker. Dette kan utvikle seg til en svært alvorlig situasjon, ettersom kolera sprer seg raskt når utbrudd ikke blir temmet.

 – Kolera bryter ut når en befolkning ikke har tilgang til rent vann og toaletter, søppel ikke blir håndtert og folk må bo oppå hverandre. En svært brutal og ødeleggende krig over to år har åpenbart innvirkning på alt dette, sier Trygve Thorson, som selv arbeidet for Leger Uten Grenser i Jemen i fjor.
 
Leger Uten Grenser har satt opp behandlingssentre for kolera på fem sykehus rundt om i landet for å isolere og behandle pasienter med symptomer på den dødelige sykdommen.
 
– Vi har pasienter som kommer fra flere distrikter, titalls kilometere unna, sier Thorson.

 
Hjelpen må skaleres opp umiddelbart

– Vi er svært bekymret for at sykdommen vil spre seg og komme ut av kontroll. Et godt samarbeid med helseaktører og myndigheter trengs for å støtte de ulike klinikkene og lokalsamfunnene i de rammede områdene. Humanitærhjelp må oppskaleres umiddelbart for å begrense spredning av utbruddet, forklarer Thorson.
 
Siden krigen begynte i mars 2015, har mange sykehus stanset sine aktiviteter og tilgang til helsehjelp har blitt stadig verre for den jemenittiske befolkningen.

I tillegg har flere offentlige klinikker sluttet å fungere på grunn av stans av utbetaling av lønn til helsepersonell siden september 2016.

 – Når helsesystemet stadig nærmer seg kollaps, vil ikke helsemyndighetene klare å stanse et utbrudd alene, sier Thorson.
 
Leger Uten Grenser har behandlet 276 pasienter på Al-Nasr sykehuset og Al Salam helsesenter i Al-Dhale’-provinsen, 263 pasienter på Abs-sykehuset i Hajja-provinsen, samt hundrevis av andre ved Al-Salam-sykehuset i Amran-provinsen, Thi As Sufal sykehuset i Ibb-provinsen og mor-barn sykehuset i Al-Houban, i Taiz-provinsen.
 
Jemenittiske helsedepartementet melder også om 310 pasienter i hovedstaden Sana’a.
 

Les mer:
DR Kongo: Kolerautbrudd herjer i Sør-Kivu  
Koleraepidemien i Jemen: akutt behov for hjelp for å stoppe dødsfall i avsides områder
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Jemen: Kolerautbrudd på vei ut av kontroll
Jemen: hjelpen må frem