Irak: Tre millioner mennesker på flukt

Publisert 04.08.2015

Ett år etter at de flyktet fra vold, lever familier fortsatt i usikkerhet nord i Irak. Elendige levekår har alvorlige konsekvenser for flyktningenes helse.

Denne uferdige bygningen i området rundt byen Zakho er nå hjemmet til om lag 700 familier (hver familie er hvertfall seks mennesker). Bygningene er gjort av betong og har ingen vinduer eller dører. Foto: Lucia Brinzanik / Leger Uten Grenser

- Jeg kan ikke gå på grunn av en tidligere krigsskade, sier Hadji og ser ned på den delvis amputerte foten. Familien min ville ikke etterlate meg, og vi bestemte oss for at vi skulle holde oss sammen med hverandre.

For ett år siden måtte Hadji Charmeeds familie ta den vanskeligste beslutningen i deres liv. Væpnede grupper stormet Sinjar-distriktet i Ninewa-provinsen i Irak. De drepte og jaget tusenvis av mennesker på flukt. Noen mennesker søkte tilflukt i Sinjarfjellene. Andre, som Hadji og familien hans, kom seg ikke unna og ble tatt til fange.

Etter måneder i fangenskap, fant Hadji og familien et tryggere sted. De klarte å komme seg til det nordlige området av irakisk Kurdistan, og bosatte seg i nærheten av byen Zakho. De kom med tomme hender etter å ha etterlatt alt de eide, og okkuperer nå et hus som ikke ferdig bygget.

Elendige levekår
Uferdige skjeletter av hus og boligblokker av betong utgjør hjemmene til rundt 700 familier som hver består av minst seks mennesker. De fleste bygningene er uten dører og vinduer. De beskytter hverken mot kulden og fuktigheten om vinteren eller 50 graders hete om sommeren. Her finnes ingen elektrisitet, og det er vanskelig å få tilgang til vann. Boforholdene er svært dårlige i de uferdige bygningene, og utgjør en risiko for livet og helsen til menneskene som bor her.

Leger Uten Grenser har drevet mobile klinikker i området rundt Zakho siden August 2014, og tok imot 15788 pasienter fra januar til juni 2015.

- Ti prosent av pasientene våre har psykosomatiske lidelser, og det er et veldig høyt antall. 40 prosent av pasientene har kroniske sykdommer som diabetes eller høyt blodtrykk, forklarer Jalal Alyas, en av Leger Uten Grensers sykepleiere.

Den siste gruppen sliter med virus- og luftveisinfeksjoner, diaré og hudsykdommer som skabb, og det meste av dette er resultatet av den elendige bosituasjonen. Mange har også byller og infiserte sår forårsaket av dårlig hygiene.

Behov for humanitær hjelp
Ett år etter at de flyktet er mange av familiene fortsatt i den samme dårlige situasjonen som da de kom. Livene deres har ikke blitt bedre, og de lever i usikkerhet. De kan ikke reise hjem, og noen blir truet av eierne av de uferdige bygningene de bor i, som ønsker å få tilbake eiendommene sine. Finansiering av støtteprosjekter synker, og leirene for de interne flyktningene i Irak er fulle.

- Mange av familiene har behov for humanitær hjelp. Giverne har begynt å snu seg bort og folk som bor utenfor leirene fortsetter å bli neglisjert, sier MSF feltkoordinator Caroline Voûte.

Farhan Khala er også en av de som bor i en leilighet i en av betongskjelettene nær Zakho. Som mange av de som har flyktet, er det en tanke som ofte går igjen.

- Jeg skulle ønske at familien min klarer å finne et trygt sted vi kan bo i framtida. Vi ville gi alt vi har for at vi skal kunne leve sammen som en familie igjen, sier han.

Tre millioner på flukt
Opptrapping av den væpnede konflikten i løpet av de siste to årene har ført til internmasseflukt i Irak. Ifølge offisielle tall har mer enn tre millioner mennesker måttet flykte fra hjemmene sine siden januar 2014.

Leger Uten Grenser har gitt humanitær hjelp til mennesker som har flyktet fra Anbar, Salah-ad-Din og senere Ninawa. Leger Uten Grenser gjør alt de kan for å gi helsehjelp, vann- og sanitærtjenester, tepper og annet viktig utstyr i ulike områder av landet. Siden januar 2015 har Leger Uten Grenser tatt imot totalt 55 598 pasienter til undersøkelse.

Leger Uten Grenser har jobbet i Irak siden 2006. For å sikre sin uavhengighet, aksepterer ikke Leger Uten Grenser støtte fra noen regjering, religiøs gruppe, eller internasjonale organisasjon for sine prosjekter i Irak, og er avhengige av private donasjoner fra publikum rundt om i verden for å utføre sitt arbeid. Leger Uten Grenser har i dag mer enn 300 ansatte i Irak.

Les mer:
Svært vanskelige levekår for flyktninger på grensen mellom Italia og Frankrike
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet
580.000 mennesker har flyktet fra Mosul
Libya: Inhumane forhold i lukkede mottak
Mexico: Flyktninger har opplevd krigslignende vold