Idomeni: Flyktninger stoppet med tåregass

Publisert 20.05.2016

Feltarbeidere fra Leger Uten Grenser ble vitne til at en protest blant flyktningene i Idomeni ble stoppet med tåregass av gresk politi. 

Idomeni leiren på grensen mellom Makedonia og Hellas. Foto: Guillaume Binet/MYOP

Da flyktninger fra leiren samlet seg og forsøkte å dytte en togvogn mot den stengte grensen til Makedonia, ble tåregass brukt av politiet for å stanse demonstrasjonene. 
 
- Det var en desperat situasjon. Vi ble tvunget til å evakuere klinikken for å sikre at ikke pasientene ble utsatt for tåregass, sier Cristian Reynders, feltkoordinator for Leger Uten Grensers i Idomeni. 
 
Leger Uten Grenser måtte evakuere klinikken sammen med 12 pasienter og fortsette de medisinske aktivitetene rett utenfor leiren. 
 
- Blant de 12 pasientene var det fem barn, der den yngste måtte overføres til sykehus for å kunne fortsette den medisinske behandlingen, forklarer Reynders.
 
Situasjonen eskalerte ytterligere da det ankom politiforsterkninger, og Leger Uten Grenser besluttet å evakuere alle ansatte fra leiren. 
 
- Vi så flere hundre kvinner og barn flykte fra leiren, livredde for å bli fanget mellom flyktninger som protesterte og gresk politi. Det var grusomt å måtte ta beslutningen om å dra fra desperate mennesker i leiren, sier Reynders. 
 
Idomeni er blitt et symbol på den inhumane asylpolitikken i Europa, mener Reynders.
 
- Europeiske ledere har forlatt alle disse menneskene mellom stengte grenser, under umenneskelige forhold. Idomeni har blitt et symbol på en inhuman asylpolitikk, der mennesker fratas retten til å søke asyl og blir stadig mer desperate i jakten på en trygg tilværelse, sier Reynders.  
 
Som en følge av stengte grenser langs Balkan-ruten til Europa har mellom 6000 og 9000 mennesker strandet i Idomeni. Blant dem er nesten halvparten barn, mange av dem har bodd i leiren i over tre måneder. 
Leger Uten Grenser har behandlet seks uker gamle barn eksponert for tåregass, og mindreårige skutt med gummikuler. På daglig basis møter organisasjonen flyktninger som lider under bosetting i en midlertidig flyktningleir uten tilfredsstillende husly, helsetjenester og sanitærforhold. 
 
Les mer:
Svært vanskelige levekår for flyktninger på grensen mellom Italia og Frankrike
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet
Libya: Inhumane forhold i lukkede mottak
Mexico: Flyktninger har opplevd krigslignende vold
Pasienthistorie fra Syria: – Sønnen min døde i armene mine