Hjelper voldsrammede lokalbefolkninger i Colombia

Publisert 10.07.2015

Konflikt sørvest i Colombia driver mennesker på flukt og fratar dem tilgang på helsehjelp. Leger Uten Grenser gir mentalhelsehjelp og deler ut nødhjelpsforsyninger.

I provinsene Nariño, Cauca og Valle del Cauca er sivilbefolkningen hardt rammet.

- Konflikten har enorme mentale konsekvenser for lokalbefolkningen. På grunn av vold og mangelfull beskyttelse våger deler av befolkningen ikke å forlate landsbyene. Andre steder har konflikten drevet store antall mennesker på flukt, forteller Leger Uten Grensers prosjektleder i Colombia, Pierre Garrigou.

Et angrepet som 16. april tok livet av 11 regjeringssoldater, har ført til nye bombinger av FARC-geriljaen. Etter at et av bombetoktene tok livet av 26 geriljakrigere, har FARC annonsert at det ikke lenger eksisterer en våpenhvile. Det har gjenopplivet konflikten og ført til flere bombetokter, nye kamper, mer vold og bomber plassert i befolkede områder.

I mai og juni ble det registrert 525 voldelige aksjoner på landsbasis. 75 prosent av disse ble registrert i de sørvestlige regionene, ifølge tall fra FN.

Mental helsehjelp
Leger Uten Grenser har respondert på det økende behovet for nødhjelp i den sørvestlige regionen helt siden angrepet som tok livet av de 11 regjeringssoldatene. Gjennom individuelle konsultasjoner, gruppetimer, psykososiale aktiviteter og opplæring i mental førstehjelp, har i alt 1800 mennesker får mentalhelsehjelp.

I det lille lokalsamfunnet rundt Lopez de Micay har det ankommet 865 nye flyktninger. På grunn av dårlige forhold i flyktningleiren deler Leger Uten Grenser ut hygieneprodukter og utstyr til å lage mat med.

Byens skole fungerer som flyktningleir. Her treffer vi en mor og hennes fire barn. Hun har fått behandling for akutt stress og forteller om sine opplevelser.

- Jeg gikk rett i bakken da de første bombene traff. Jeg hørt folk som løp på utsiden. Det hørtes ut som vi var i midten av en krigssone. Da vi hørte de første skuddene, begynte barna og gråte, og de spurte meg om vi kom til å dø. Jeg ba dem om å være stille, og så lå vi på bakken helt til mørket falt. Jeg prøver å ikke tenke på de dramatiske timene, men hver dag kommer minnene, og de forsvinner ikke. På dette stedet er vi bare til oppbevaring. Vi sover på bakken, og jeg vet ikke hvor lenge vi må bli her, forteller moren.

Mobil hjelp
- De menneskelige behovene blir større for hver dag som går. Vi har nylig satt sammen et mobilt nødhjelpsteam som kan bistå de allerede eksisterende teamene på bakken, forteller Pierre Garrigou.

Det mobile nødhjelpsteamet består av en psykolog, en lege og en logistiker. Akkurat nå befinner teamet seg i Tumaco, hvor angrepet på et oljeforsyningsrør har forurenset elven Mira. Rundt elven ligger 301 landsbyer, og 150.000 mennesker er nå uten vann.

Leger Uten Grenser har jobbet i Cauca- og Nariño-regionene i Colombia siden 1985. I Cauca har Leger Uten Grenser gjort individuelle konsultasjoner og gruppeterapi i sykehus og lokalsamfunn. Vi har også veiledet samfunnsledere, helsepersonell, jordmødre og lærere slik at de kan gi mental førstehjelp når voldelige situasjoner inntreffer.    

Les mer:
Colombia: Fortsatt vold etter fredsavtale