Guinea fritt for ebola

Publisert 29.12.2015

Etter 42 dager uten nye tilfeller har Verdens helseorganisasjon erklært Guinea fritt for ebola. Leger Uten Grenser oppfordrer til fortsatt årvåkenhet og gratis helsehjelp til overlevende og pårørende.

Tre uker gamle Nubia var Guineas siste ebolapasient. Hun ble friskmeldt i midten av november. Nå er landet erklært fritt for ebola. Foto: Tommy Trenchard

Tre uker gamle Nubia var Guineas siste ebolapasient. Hun ble friskmeldt i midten av november. Nå er landet erklært fritt for ebola. Foto: Tommy Trenchard

Leger Uten Grenser er glade for at ingen nye ebolatilfeller er rapportert i Guinea på 42 dager, og vi gratulerer guineanske myndigheter og deres partnere med å ha stanset spredningen av epidemien. Men årvåkenhet og rask reaksjonsevne må opprettholdes i regionen.

I dag lever om lag 15.000 ebolaoverlevende i Vest-Afrika. Mange av dem har fortsatt fysiske og mentale lidelser. Til tross for deres medisinske behov kan de overlevende ha vanskeligheter med å få tilgang til helsetjenester.

Enkelte helsearbeidere frykter fremdeles å behandle ebolaoverlevende. Folk som har mistet jobbene sine, har ofte ikke råd til helsetjenestene de trenger.

Det er avgjørende at helsemyndighetene og alle involverte parter samordner sin innsats for å sikre overlevende og deres pårørende tilgang til god og gratis helsehjelp.

Les mer:
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Ebola påvist i Den demokratiske republikken Kongo
11.000 underskrifter: Folket krever medisiner til alle
Les eller hør en alternativ julehistorie fra felt
Ny Ebola-vaksine gir beskyttelse mot det dødelige viruset