Grusom dag i Middelhavet: 25 mennesker funnet døde og 246 reddet

Publisert 26.10.2016

26. Oktober 2016: Sent i går kveld ble 25 døde menn og kvinner funnet i en overfylt gummibåt av Leger Uten Grenser. Gummibåten ble reddet av redningsskipet Bourbon Argos omkring 26 nautiske mil fra Libyas kyst. 107 overlevende ble reddet fra samme båt, samt 139 fra en gummiflåte like ved.

Mennesker som venter på å bli reddet opp av havet blant mennesker som mistet livet på denne grusomme dagen i Middelhavet.  Foto:Borja Ruiz Rodriguez/MSF

Grusomt
- Da vi kom til den første båten førte vi de 107 overlevende ombord i redningsskipet, men vi kunne ikke nå fram til det vi trodde var 11 døde, da vi ble kaldt til nok en redningsaksjon like ved, forteller Michele Telaro, Leger Uten Grensers feltkoordinator ombord Bourbon Argos.

Leger Uten Grenser-teamet tilkalte hjelp fra organisasjonen Sea Watch for å hente ut de gjenværende 14 døde da det alt var blitt mørkt og de ikke ønsket å utsette operasjonen til morgenen etter. Sea Watch sendte en død fra en urelatert hendelse til Bourbon Argos’ likhus, og hentet deretter ut de gjenværende 14.

- Etter å ha reddet de neste 139 menneskene returnerte vi og oppdaget 25 døde i bunnen av båten. Disse døde antageligvis av brennstoffinhalasjon, og var gjemt under en blanding av bensin og sjøvann. Det tok oss tre timer å hente ut elleve døde fordi blandingen av bensin og vann var så farlig at vi ikke kunne risikere å være inne i båten i lengre perioder. Det var grusomt, sier Telaro.

Blant de reddede hadde 23 stort behov for medisinsk hjelp for kjemiske brannsår hvorav elleve var alvorlige. Syv pasienter ble evakuert og to var så hardt skadet at de ble transportert med helikopter for akutt behandling i Italia. Livet til en ung kvinne ble reddet av det medisinske mannskapet om bord som intuberte og stabiliserte henne før evakueringen. De overlevende, blant dem ektemannen og det åtte måneder gamle barnet til et av ofrene, mottok umiddelbar psykologisk hjelp av Leger Uten Grensers rednings-team, og vil få videre støtte og behandling av Leger Uten Grensers psykologiske førstehjelpsteam når de ankommer Italia.

Maritim kirkegård
- Dette er en tragedie, men vi kan dessverre ikke si at dette er utenom det vanlige i Middelhavet. De siste ukene har vært forferdelige hvor våre redningsteam og andre skip har vært involvert i nesten uavbrutte redningsoppdrag. Det er alt for mange menn, kvinner og barn som dør. Redningsoperasjoner til havs har blitt et kappløp gjennom en maritim kirkegård. Våre redningsteam er overveldet av en politisk skapt  krise hvor vi føler oss maktesløse i kampen for å redde liv, sier nødhjelpskoordinator Sebastian Stein. Stein har selv to oppdrag på Bourbon Argos bak seg.

- 2016 vil svært snart bli det dødeligste året for sentralmiddelhavet. Hvor mange tragedier som dette må til før EUs ledere endrer sin forfeilede avskrekkingspolitikk, og gir trygge alternativer til sjøveien, spør Stein.

327 800 mennesker har ankommet Europa med båt så langt i år, og 3 740 har mistet livet ifølge FNs Høykommissær for flyktninger. Leger Uten Grenser har team ombord tre skip i det sentrale Middelhavet, og har reddet over 17 000 mennesker siden april i år. Leger Uten Grenser gjentar budskapet om at selv om redningsarbeidet på sjøen redder liv er sikre og lovlige veier den eneste utveien for å hindre flere dødsfall på sjøen.