Gladnyhet om sykdommen få i Norge har hørt om

Publisert 12.04.2017

Har du hørt om den dødelige sykdommen kala azar? Det er ikke så rart om svaret ditt er nei. Men vi vil likevel dele de gode nyhetene om at færre og færre dør av tropesykdommen.

FRISK: Småbarnsmoren Nilofa (25) fra Bangladesh er en av pasientene til Leger Uten Grenser som har blitt frisk fra kala azar. – Jeg ble først smittet for tre år siden, og ble kurert. Men innen et år utviklet jeg følgesykdommen PKDL. Jeg oppdaget flekker i huden og var redd det var en soppsykdom, sier Nilofa. Foto: Igor Barbero

FRISK: Småbarnsmoren Nilofa (25) fra Bangladesh er en av pasientene til Leger Uten Grenser som har blitt frisk fra kala azar. – Jeg ble først smittet for tre år siden, og ble kurert. Men innen et år utviklet jeg følgesykdommen PKDL. Jeg oppdaget flekker i huden og var redd det var en soppsykdom, sier Nilofa. Foto: Igor Barbero

 

Kala azar er en av de farligste tropesykdommene i verden. Bare malaria er dødeligere.

Parasitten som fører til sykdommen, smitter gjennom sandfluer. Flere hundre tusen mennesker blir rammet hvert år, de fleste i India, Nepal, Bangladesh, Etiopia, Sør-Sudan, Sudan. Uten behandling er kala azar svært dødelig.

Det finnes få behandlingsmetoder. De som finnes, er dyre eller giftige.

Men nå går det likevel bedre – sakte men sikkert. Sykdommen er betydelig redusert på verdensbasis.

 

Nordmann var med å starte suksessprosjekt i Bangladesh

Leger Uten Grenser har prioritert arbeidet med kala azar siden 1989.

I 2010 startet organisasjonen sitt første prosjekt i Bangladesh. Da var behandling av kala azar nærmest utilgjengelig for landets befolkning.

– Kala Azar var, og er fremdeles, en av verdens glemte tropiske sykdommer, sier Kyrre Lind, programsjef i Leger Uten Grenser.

Sammen med et team fra Leger Uten Grenser startet han prosjektet i Bangladesh i 2010.

KLINIKKEN: Her i Fulbaria i Mymensingh distriktet ligger Leger Uten Grensers klinikk. Befolkningen hadde nærmest ikke tilgang på behandling for den dødelige sykdommen tidligere.

 

Kala azar nær ved å være utryddet i Bangladesh

– I Bangladesh var sykdommen svært vanlig. Målet med prosjektet i Mymensingh distrikt var å behandle Kala Azar med den nye og mye bedre medisinen Liposomalt Amfotericin B. Denne medisinen innebærer kun tre dager med sprøyter, i motsetning til tidligere 120 dager, sier Lind.

Prosjektet i distriktet Mymensingh har blitt en modell på hvordan kala azar behandles i Bangladesh. Behandlingsmodellen går ut på å finne smittede i et tidlig stadium og behandle dem med den nye medisinen.

Landets helsemyndigheter har vært en viktig samarbeidspartner i prosjektet.

Resultatet er overveldende. Kala azar er nå nær ved å være utryddet i Bangladesh, noe helseministeren har gitt Leger Uten Grenser æren for.

– Pilotprosjektet har vært en stor suksess, et ordentlig modellprosjekt. Det viser at Leger Uten Grenser kan demonstrere god innovativ behandling. Dette er fantastisk, sier Lind.

 

MERKER I HUDEN: Kala azar gir blemmer i huden. Dette bildet er av Allah Muhammad og hans datter Ruqayya (3). Hun ble bitt av en sandflue åtte måneder tidligere i Pashtunabad i Pakistan. Foto: Amandine Colin

Dødeligheten har gått ned på verdensbasis

Siden 1989 har dødeligheten blant kala azar-rammede gått ned fra over ti til under tre prosent.

Leger Uten Grensers behandlingsstandarder har blitt adaptert av flere aktører, blant annet Verdens helseorganisasjon.

Leger Uten Grensers arbeid i felt, forskning og politiske press har vært viktig for skrittene som er tatt mot utrydding av sykdommen i det indiske subkontinentet.

I 2013 var Leger Uten Grenser med å grunnlegge en gruppe som skulle jobbe for kontroll og utryddelse av kala azar i India, Bangladesh, Nepal, Sudan, Sør-Sudan og Etiopia.

  • Les mer om gruppen her

Halvveis i prosjektet har tilgang til diagnostisering og behandling blitt bedre i alle landene.

Leger Uten Grensers arbeid går blant annet ut på å trene opp helsedepartementene og ikke-statlige organisasjoner i hvordan sykdommen skal behandles.

På det indiske subkontinentet har vi overlevert mer og mer av arbeidet til lokale partnere.

Det er også gjort stor fremgang i de østafrikanske landene. Her er fortsatt risikoen for store, dødelige endemiske utbrudd stor, så Leger Uten Grenser vil fortsette å satse på arbeidet i disse landene.

Les mer:
Bangladesh: akutt hjelp må til for å unngå massiv helsekatastrofe
Leger Uten Grenser oppskalerer arbeidet med rohingyaene
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
5 epidemier som truer i 2016
Bekjemper kala azar med sang i India