Flyktninger og migranter forteller om grov vold fra grensevakter

Publisert 10.03.2017

Leger Uten Grenser har de siste månedene behandlet stadig flere pasienter som rapporterer om utbredt vold og nedverdigende behandling begått av ungarske myndigheter på grensen mellom Serbia og Ungarn.

– Vi sov ikke langt fra grensen og våknet opp med pepperspray i øynene, sier en mann Leger Uten Grenser behandlet. Foto: Leger Uten Grenser

SIER DE BLE ANGREPET MENS DE SOV: – Vi sov ikke langt fra grensen og våknet opp med pepperspray i øynene, sier en mann Leger Uten Grenser behandlet. Foto: Leger Uten Grenser

 
 Folk forteller oss at de har blitt slått, tvunget til å ligge på bakken mens politiet tråkker på dem iført støvler og at klærne og skoene deres ble konfiskert så de måtte gå barføtt i kulden tilbake til Serbia, sier feltarbeider Sebastian Stein.
 
Stein har selv som jobbet med flyktninger i Europa.
 
 Blåmerkene og skadene vi har vært vitne til og behandlet, tyder på at overgrep er blitt begått, forklarer Stein.
 
Leger uten Grenser ber ungarske myndigheter undersøke og iverksette umiddelbare tiltak for å stoppe disse brutale handlingene. 
 
 Vi forventer også at europeiske land, som Norge, fordømmer slike angrep på mennesker fra ungarsk politi og at de respekterer retten til å søke asyl på en trygg og sikker måte, sier Stein.

 

Barn blant de skadde

Fra januar 2016 til februar 2017 behandlet Leger Uten Grenser 106 tilfeller av voldsskader angivelig begått av ungarske grensepatruljer. Alle saker som ble behandlet av Leger Uten Grenser hadde lignende skader etter vold, inkludert skader etter slag og spark (54 skader), hundebitt (24 tilfeller), irritasjon etter tåregass og pepperspray (15 tilfeller) og andre skader (35 tilfeller).
 
Også mindreårige pasienter hadde samme type skader. Av de 106 tilfellene, var 22 av dem under 18 år. 
 
 Det ser ut som en «standard pakke» med misbruk, et brutalt ritual på EUs egne grenser designet for å stoppe folk fra å prøve å krysse. Det er sjokkerende at dette skjer og at Europas ledere velger å lukke øynene. Under EUs rådsmøte niende mars, som vil bli avholdt nøyaktig ett år etter den offisielle nedleggelsen av Balkanruten, bør europeiske ledere diskutere om denne brutaliteten er slik de vil fortsette å drive grensekontroll, sier Stein.
 
Ifølge nyere vitneutsagn samlet inn av Leger uten Grenser sitt team, har volden blitt repetitiv og mer ydmykende de siste ukene.
 
I løpet av de siste ukene i februar, skal angivelig 240 mennesker blitt presset tilbake fra Ungarn. Dagen etter var Leger uten Grenser sin klinikk i Beograd overfylt av mer enn 20 mennesker som trengte medisinsk hjelp etter å ha blitt kraftig slått.
 

Toppen av isfjellet

– Dette er trolig bare toppen av isfjellet, ettersom de fleste menneskene vi møter på grensen ikke søker legehjelp for skadene sine. De frivillige hjelpearbeiderne som vi jobber med på grensen møter lignende tilfeller i store antall, fortsetter Stein.

Leger uten Grenser ber europeiske myndigheter og EU-institusjonene om å respektere retten asylsøkere har til å søke om asyl. De ber også om at de fordømmer alle former for mishandling på grensene.

–  Gjerder, «push-backs» og avskrekking er ikke bare inhumane og ondskapsfulle handlinger, de er også ineffektive og gjør ikke at folk ikke prøver å krysse grensen. Vi fortsetter å be om trygge og lovlige kanaler for personer som søker beskyttelse i Europa, sier Stein. 
 
BARBEINT I SNØEN: – De tok av meg skoene og tvang meg til å stå barbeint i snøen i over én time, sa denne mannen til Leger Uten Grensers hjelpepersonell. Foto: Tahir Mirza 
 
BLODIG SÅR: – Jeg ble slått i hodet av ungarsk politi på serbisk territorie. Vi krysset ikke en gang grensen sa denne mannen til Leger Uten Grensers hjelpepersonell. Foto: Tahir Mirza 
 
SPARKET: – Jeg lå med ansiktet ned mot bakken da ungarsk grensevakter sparket meg i ansiktet, sa denne mannen til Leger Uten Grenser. Foto: Tahir Mirza 
 
SLAG: – Ungarsk politi tvang oss til å stå på en linje, så slo de mot leggene våre med en pinne. De ble bare helt sprø og startet å slå oss, noen av dem lo, sa denne mannen til Leger Uten Grenser. Foto: Tahir Mirza 
 
Leger uten Grenser har vært tilstede i Serbia siden slutten av 2014 og bistår med medisinsk og mental helsehjelp, husly, rent vann og sanitærforhold ved innreise-og utreisepunkt i landet. Siden januar 2016 har Leger uten Grenser hatt en mobil klinikk i Beograd som tilbyr grunnleggende helsetjenester til de som befinner seg i uformelle bosetninger i sentrum av byen. I løpet av 2016 har Leger uten Grenser distribuert nødhjelps artikler og kjempet for å gi den sårbare gruppen av mennesker som er strandet i Serbia tilgang til medisinsk hjelp, i tillegg til husly og beskyttelse.
 
 
Les mer:
Svært vanskelige levekår for flyktninger på grensen mellom Italia og Frankrike
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet
Libya: Inhumane forhold i lukkede mottak
Mexico: Flyktninger har opplevd krigslignende vold
Pasienthistorie fra Syria: – Sønnen min døde i armene mine