Aktuelt

Massiv flyktningstrøm fra Burundi skaper enorme utfordringer for flyktningleirer i Tanzania

Over 300. 000 mennesker har flyktet fra volden i Burundi som startet i forbindelse med valget i landet i mai 2015. Rundt 177.000 har flyktet over til nabolandet Tanzania. De siste fire månedene har det kommet rundt 10.000 flyktninger hver måned, og man estimerer at det i utkanten av året vil være 280.000 flyktninger fordelt på tre leire, Nduta, Nyarugusu og Mtendelileiren. Majoriteten av disse flyktningene er fra Burundi og Kongo.

Legemiddelgigant Pfizer reduserer prisen på vaksine etter massivt press fra Leger Uten Grenser

- Endelig en god nyhet! Dette viser at det nytter å protestere mot legemiddelindustriens ensidige fokus på profitt, sier lege og president i Leger Uten Grenser Karine Nordstrand.
 
Over 1 million barn dør av lungebetennelse hvert år og Leger Uten Grenser har i flere år lagt press på Pfizer for å redusere vaksineprisen. Kampanjen kulminerte i en massiv ringeaksjon til Pfizers kontorer verden over på verdensdagen mot lungebetennelse 11. november.
 

Grusom dag i Middelhavet: 25 mennesker funnet døde og 246 reddet

Grusomt
- Da vi kom til den første båten førte vi de 107 overlevende ombord i redningsskipet, men vi kunne ikke nå fram til det vi trodde var 11 døde, da vi ble kaldt til nok en redningsaksjon like ved, forteller Michele Telaro, Leger Uten Grensers feltkoordinator ombord Bourbon Argos.

Frykter en humanitær krise om verdens største flyktningleir blir stengt i november


Nå i oktober er det 25 år siden den Dadaab-leiren i Kenya ble opprettet da de første flyktningene fra Somalia flyktet til Kenya på grunn av uro og konflikt i hjemlandet sitt. Leiren vokste raskt og utviklet seg til å bli verdens største flyktningleir. I dag er det 277.000 mennesker som bor i de ulike leirene i området.

Hvis leiren stenger har flyktningene få alternativer. Majoriteten av flyktningene i Dadaab er fra Somalia. De kan enten dra tilbake til Somalia eller dra videre på flukt om leiren stenger.

Haiti: Dette trenger de orkanrammede

Leger Uten Grenser fortsetter å kartlegge behov i orkanrammede områder på Tiburon-halvøya, samt i provinsene Artibonite og Nord-Ouest, nord i landet. 
 
I Jérémie er spesialistsykehuset kraftig skadet og står nå uten vann og strøm. Leger Uten Grensers team utførte denne helgen 250 medisinske konsultasjoner i Jérémie. Mange overlevende har infiserte sår, og flere er smittet av kolera.
 

Kartlegging av medisinske behov i Haiti

Det er svært vanskelig å få tilgang til de rammede områdene, og vi har ennå ikke full oversikt over hvilke behov som finnes i landet.
 
Haitiske myndigheter melder om at flere hundre er døde og at antallet stiger.
 
Faren for kolerautbrudd er svært høy i områder som er ødelagt av orkanen.  

Store skader

Leger Uten Grenser har reist til Sud-landsdelen med helikopter og biler. Her har vi observert store skader på hus og lokalsamfunn langs kysten mellom Tiburon og Port-à-Piment.

Syria: Fire sykehus bombet i Damaskus-regionen

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte trapper nå opp kampen i disse områdene.

Khan el Shih

Khan el Shih sykehus sørvest for Damaskus ble bombet i grus på kvelden og natten 5. oktober.
 
Fire bomber og om lag 20 raketter rammet sykehus og de nærmeste omgivelsene.
 
To sykehuspersonell og to pasienter ble drept. 11 pasienter ble skadet, to av dem så alvorlig at de trengte kirurgi.

Rif Damaskus

Rif Damaskus sykehus ble truffet av raketter på kvelden 3. oktober.

Minst 377 mennesker drept i Øst-Aleppo over to uker under de mest voldsomme bombeangrepene siden starten av krigen

De to største sykehusene i Øst-Aleppo med kirurgisk kapasitet, som begge støttes av Leger Uten Grenser og andre humanitære organisasjoner, har blitt skadet i fem angrep hver siden juli. Siden 1. oktober er et av disse sykehusene ikke lenger operativt som følge av dette.

Over de to siste ukene har 377 blitt drept ifølge det lokale Helsedirektoratet. Dette antallet tar kun i betraktning dødsfall bekreftet på de forskjellige sykehusområdene, og inkluderer ikke alle de som behandles i private hjem og på andre steder i byen. De reelle tallene forventes derfor å være høyere.

Orkanen Matthew i Haiti

Siden jordskjelvet i 2010 har kolera jevnlig rammet Haiti. Vi overvåker situasjonen i hovedstaden Port-au-Prince for å raskt kunne respondere på et eventuelt utbrudd av sykdommen.
 
Leger Uten Grenser driver fra før livreddende arbeid fire steder i Port-au-Prince-området: brannskadeklinikken på Drouillard Sykehus, Nap Kenbe akuttsykehus i Tabarre, kvinnesykehuset Delmas, og Martissant akuttmottak.
 
Vi fortsetter også det livreddende arbeidet ved disse sykehusene.
 

«Et menneske dør foran deg, og du er maktesløs»


Før beleiringen av byen startet i juli, var det mangel på mat det største problemet. Aleppo er en industriby, uten noen særlige muligheter for å drive landbruk. Det finnes gårder i utkanten, men de produserer ikke nok mat til alle. 
 
Folk må derfor holde seg til lagringsmatvarer som ris, bønner, poteter og hermetikk. Mat som dessverre mangler vitale vitaminer. Beleiringen gjør nå at det er fare for at mennesker kan sulte i hjel. 
 

Pages