Aktuelt

Syrias beleirede sykehus: En kamp mot klokken og et håp om at alt vil ta slutt

En kirurg som jobber på et provisorisk sykehus øst for Damaskus, forteller om situasjonen i Syria. Sykehuset mottar månedlig støtte og forsyninger fra Leger Uten Grenser. Legen opptrer anonymt av hensyn til egen sikkerhet.

Leger Uten Grenser behandler skadde i Jemen

Kampene i Aden er forverret, etter at Houthi-krigere gikk inn i byen i går morges. Plyndring foregår samtidig med kampene, og det hersker et generelt kaos i byen. Leger Uten Grensers sykehus i byen mottok 80 skadde i går, og flere regnes å ankommer.

Ett år med ebola: Slik sviktet verden Vest-Afrika

Rapporten «Pushed to the Limit» tar også et kritisk blikk på Leger Uten Grensers egne valg og prioriteringer i ebolakampen.

- Utbruddet blir ofte beskrevet som en perfekt storm: en epidemi uten grenser i land med svake helsesystemer, som aldri før har sett ebola. Men for at et ebolautbrudd skal komme så ut av kontroll, må mange institusjoner feile totalt. Og det var akkurat de de gjorde, sier sykepleier Sissel Marie Overvoll i Leger Uten Grenser.

Syklonen på Vanuatu

Syria - en humanitær fiasko

Når Syria nå trer inn i sitt femte år med borgerkrig, fortsetter krigen med stadig økende brutal vold, som ikke skiller mellom sivile og stridende parter. Hundretusener av mennesker har blitt drept. Halve befolkningen har flyktet til andre kanter av Syria, eller til nabolandene. Syriske innbyggere er beleiret og utelatt fra all mulig støtte utenfra. Folk blir dratt mellom den stadig skiftende frontlinjen ettersom regjeringsstyrker og utallige bevæpnede opposisjonelle kjemper mot hverandre.

Syria: Krig på fjerde året, ingen medisinsk hjelp

- Krigen er fremdeles preget av brutal vold, som ikke skiller mellom sivile og stridende, ei heller respekteres medisinsk personell eller sykehus, sier Alexander Buchmann, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser som selv har jobbet i Syria over to perioder.

I det krigen i Syria nå har pågått i fire år, når ikke nødhjelpen frem til de millioner av mennesker som er fanget i konflikten. Situasjonen er desperat og behovet for medisinsk hjelp er massivt.

Den medisinske situasjonen forblir ille i Ukraina selv om kamphandlingene avtar

Debaltseve totalt ødelagt

Den 21 februar nådde endelig Leger Uten Grensers team Debaltseve, en by preget av uker med harde og intense kamper. På grunn av kampene hadde det vært umulig å nå byen før. Leger Uten Grenser har støttet sykehuset i byen med forsyninger siden september 2014.

- Byen var helt ødelagt, sier nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, Olivier Antonin, som først ankom byen.

Flyktninger og lokalbefolkning kjemper for å overleve i nordlige DR Kongo

- Vi er i en vanskelig situasjon her i DR Kongo. Hjemme kunne vi arbeide på plantasjene for å skaffe penger. Her har vi ingenting, sier Anne Kabo som er en flyktning fra Den sentralafrikanske republikk og har bodd i DR Kongo med familien siden mai 2014.

– Vi spiser alt vi kan finne. Noen ganger jobber vi for lokalbefolkningen og får mat til familien som lønn, fortsetter Kabo.

Kriseteamet til Leger Uten Grenser i Kongo gir nødhjelp til flyktningene, drifter tre helsesentre og et sykehus i området.

Serbia: Hundrevis av asylsøkere og migranter etterlatt i kulda

- EUs medlemsland må anerkjenne de uhyrlige konsekvensene deres politikk fører med seg og forbedre asylsøkerprosessen og mottaksforholdene som skader tusenvis av flyktninger og asylsøkere, sier Stuart Alexander Zimble, Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator på Balkan.

Pages