Aktuelt

G7 må kjempe for epidemiberedskap og tilgang til medisiner

G7-gruppen møtes nå i Ise-Shima i Japan. Leger Uten Grenser mener at medlemslandene må gjøre to ting: Styrke det internasjonale samfunnets evne til å yte nødhjelp ved begynnende epidemier og jobbe for tilgang til livsviktige medisiner. 
 
- Det er ingen tvil om at faren for nye epidemier fortsatt er til stede, sist sett ved oppblomstringen av ebola-tilfeller i Vest-Afrika tidlig i 2016, og et nytt utbrudd av gulfeber i Angola, sier lege Monica Rull i Leger Uten Grenser. 

Helsehjelp skal styres av behov

Til minne om Arsène Bassanganam

- Vi er knust over tapet av vår dedikerte kollega Arsène, som ble drept mens han bidro til å levere livreddende medisinsk hjelp til mennesker som lever i isolerte samfunn rundt Bossangoa, sier Michelle Chouinard, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk.
 
Arsène begynte å jobbe som sjåfør for Leger Uten Grenser i januar 2014. 
 

Derfor boikotter Leger Uten Grenser verdens humanitære toppmøte

Verdens humanitære toppmøte går av stabelen 23. og 24. mai i Istanbul. Leger Uten Grenser deltar ikke, fordi møtet er alt annet enn humanitært. 
 
Verden klarer ikke å møte menneskers behov i kriser, særlig ved epidemier, i konfliktområder, i vanskelig tilgjengelige områder, og i de mest krevende landene. 
 
I felt mangler vi nok organisasjoner som har ekspertise og kapasitet til å respondere på humanitære kriser.

Det humanitære systemets største svakheter

Idomeni: Flyktninger stoppet med tåregass

Da flyktninger fra leiren samlet seg og forsøkte å dytte en togvogn mot den stengte grensen til Makedonia, ble tåregass brukt av politiet for å stanse demonstrasjonene. 
 
- Det var en desperat situasjon. Vi ble tvunget til å evakuere klinikken for å sikre at ikke pasientene ble utsatt for tåregass, sier Cristian Reynders, feltkoordinator for Leger Uten Grensers i Idomeni. 
 

Den sentralafrikanske republikk: Leger Uten Grenser fordømmer drapet på lokal medarbeider

Onsdag 19. mai ble et følge med medisinsk personell og pasienter fra Leger Uten Grenser stoppet av bevæpnede menn i Kouki, 82 kilometer nord for Bossangoa. Følget ble tvunget ut av de to bilene og fratatt alle personlige eiendeler og medisiner. I løpet av de neste 40 minuttene ble en av sjåførene skutt og drept.

Ecuador: Mental helse i fokus etter jordskjelvet

- Det var allerede få eksisterende tilbud fra før, og nå har behovet økt kraftig, sier Ionara Rabelo som arbeider som psykolog for Leger Uten Grenser. 
 
- Om tre måneders tid vil en også se at folk begynner å utvikle kroniske mentale helseproblemer. 
 
650 mennesker er bekreftet omkommet etter jordskjelvet og over 7000 ble skadet. Mer enn 29 000 mennesker lever nå i midlertidige bosetninger
 

Den sentralafrikanske republikk: Hjelper tusenvis av sørsudanske flyktninger

Mer enn 4000 flyktninger fra Sør-Sudan lever i forferdelige forhold i Bambouti, en liten landsby sør-øst i Den sentralafrikanske republikk. Flyktningene har ikke hatt tilgang på rent vann eller medisinsk hjelp på flere måneder. De fleste bor i små skur, og det eneste som beskytter dem mot vind og vær, er noen palmeblader. 
 

Store mangler

Til Leger Uten Grenser forteller flere av flyktningene at de ble trakassert av bevæpnede menn i sin egen landsby, og at de derfor var nødt til å flykte over grensen.  
 

Leger Uten Grenser: - Åpne interneringsleirene!

Helt siden 20. Mars har flyktninger og migranter som har ankommet de greske øyene blitt sendt til stengte interneringsleire. Blant dem er det kvinner og nyfødte, samt dusinvis av enslige mindreårige som ikke får noen spesiell beskyttelse. 
 

Dødelig malariautbrudd i DR Kongo

- Vi kan ikke stå og se på at flere barn dør, sier lederen for lokalsamfunnet i Gatua.  

Store deler av Haut-Uele-provinsen, som ligger nordøst i DR Kongo, lider under mangel på malariamedisiner og et sviktende helsevesen.

- Mødre tvinges til å ta med barna sine hjem fra sykehuset uten å få hjelp. De siste månedene har vi begravet utallige barn som har dødd av ubehandlet malaria, fortsetter han.

Med livet som innsats: HIV-behandling i borgerkrigsherjede Sør-Sudan

Jeremiah jobbet for Leger Uten Grensers hiv-prosjekt da kampene raste i Sør-Sudan. Sammen med store deler av befolkningen ble han og hivpasientene tvunget på flukt.
 
- Da kampene nærmet seg sykehuset var det ikke noe alternativ å bli. 120 hivpasienter som fikk oppfølging og medisiner av oss ble også tvunget til å flykte, forteller Jeremiah. 
 

Pages