Etiopia: Koleravaksiner til sørsudanske flyktninger

Publisert 26.08.2014

En vaksine mot kolera blir for første gang brukt i stor skala i Etiopia. 

Foto: Monica Burns/Leger Uten Grenser

Foto: Monica Burns/Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser driver massevaksinasjonskampanjen, som skal beskytte sørsudanske flyktninger og lokalbefolkningen i Gambella-regionen. Koleraen sprer seg over grensen fra nabolandet Sør-Sudan, som i juni ble rammet av en epidemi.

Flyktningleirene i området er overfylte og har dårlige sanitærforhold, noe som skaper gunstige vekstforhold for kolerabakterien.

Over 185.000 sørsudanere er registrert av FN som flyktninger i Gambella-regionen.  

To doser
Koleravaksinen gis i to doser. Team fra Leger Uten Grenser ga de første dosene mellom 24. juli og 2. august i flyktningleirer i Lietchuor, Kule og Tierkidi, og i mottakssentra for flyktninger i Pagak, Pamdong og Matar.

Folk i området beveger mye på seg, og det foregår utstrakt handel mellom leirer og omliggende landsbyer. Dermed er vaksinering av lokalbefolkningen i området svært viktig for å stoppe spredning.

- Vaksinen tas oralt, er enkel å gi og over 60 prosent effektiv. Likevel krever kampanjen mye organisering, med tanke på logistikk og hjelpearbeidere, sier Madi Foura Sassou, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i Gambella.

Vaksinen må oppbevares i en temperatur på mellom to og åtte grader, transporteres i nedkjølte lastebiler fra hovedstaden Addis Abeba til vaksinasjonsstedene, og deretter oppbevares i mobile kjøleenheter.

300 hjelpearbeidere
Over 300 hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser er satt inn i flyktningleirer og omliggende landsbyer i forbindelse med kampanjen. Medisinske team administrerer vaksinene, og lokale helsearbeidere driver informasjonsarbeid om kampanjen blant flyktninger og lokale.  

Leger Uten Grenser vaksinerer barn over ett år og voksne, med unntak av gravide kvinner. Vaksinasjonsstasjoner er bemannet med fem hjelpearbeidere, mens mobile team med to hjelpearbeidere reiser fra dør til dør for å gi vaksinen i husene og teltene til folk.

I den første vaksinasjonsrunden ble 151.723 mennesker vaksinert mot kolera. Det tilsvarer 85 prosent av befolkningen i målgruppa. Det er en god dekningsprosent med tanke på det store antallet flyktninger i området.

Alle som fikk vaksine mottok også et vaksinasjonskort. Dette gir dem tilgang på den andre dosen av vaksinen.

Den andre runden av kampanjen begynte den 15. august og vil vare i to uker. Alle som blir vaksinert, får utdelt et såpestykke, som ett av flere tiltak for å hindre spredning av sykdommen.

Samarbeid
Massevaksinasjonskampanjen støttes av etiopiske myndigheter og utføres med hjelp fra en komité som inkluderer helse- og flyktningmyndigheter i landet. Kampanjen får også teknisk støtte av Verdens helseorganisasjon, FNs høykommisær for flyktninger og UNICEF.

Mye regn er vanlig på denne tiden av året, og store regnskyll har flere ganger truet kampanjen. Men hjelpearbeiderne har vært godt forberedt, samtidig som flyktningene og befolkningen i området forstår viktigheten av vaksinasjon for å beskytte mot en koleraepidemi.

Leger Uten Grenser gir medisinsk hjelp til sørsudanske flyktninger i Pagak og Matar mottakssentra, i tillegg til flyktningleirer i Letchuor, Kule og Tierkidi, samt i Itang. Hjelpeorganisasjonen gir vann- og sanitærhjelp i Pagak, Kule og Tierkidi, samt Gambella i Etiopia.

Les mer:
Koleraepidemien i Jemen: akutt behov for hjelp for å stoppe dødsfall i avsides områder
Etiopia: Antallet underernærte barn tidoblet
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
Advarer mot nytt kolerautbrudd i Kenya