Eritreere risikerer tortur og død – EU hindrer flukten

Publisert 27.02.2017

I stedet for å sørge for trygge fluktveier til Europa, lager europeiske politikere avtaler som gjør det enda vanskeligere å flykte fra tortur og vold i Eritrea.

FENGSLET: En eritreer kikker ut av fengselsvinduet i flyktningleiren i Gharyan i Libya. Dette er et av flere hindre mennesker fra det lukkede diktaturet møter før de får sjansen til å søke beskyttelsen mange av dem har krav på i Europa. Foto: Daniel Etter/Redux

FENGSLET: En eritreer kikker ut av fengselsvinduet i flyktningleiren i Gharyan i Libya. Dette er et av flere hindre mennesker fra det lukkede diktaturet møter før de får sjansen til å søke beskyttelsen mange av dem har krav på i Europa. Foto: Daniel Etter/Redux

 

Dette kommer frem i en ny rapport fra Leger Uten Grenser. Rapporten er basert på hundrevis av samtaler og 106 dybdeintervjuer med eritreere som har flyktet fra hjemlandet.

Militærtjeneste uten sluttdato, tortur og fengsling er eritreernes grusomme hverdag i diktaturet.

Av de som klarer å rømme og kommer seg til Europa, får de fleste asyl.

I 2015 søkte ifølge UDI 2899 eritreerne om asyl i Norge. 90 prosent fikk søknaden innvilget.

Selv om de har krav på internasjonal beskyttelse, må eritreerne i dag risikere livet for å få sjansen til å søke.

Noen trygg vei til Europa finnes ikke. I stedet har EU og Europeiske politikere gjort flere tiltak som gjør flukten enda farligere for disse menneskene. 

 

Samtlige kvinner har opplevd eller vært vitne til voldtekt 

Leger Uten Grenser har ikke tilgang til å jobbe inne i det lukkede landet. Men eritreere med sår og dype arr ankommer Leger Uten Grensers prosjekter i Libya, Etiopia og på Middelhavet nesten hver eneste dag. Mange har alvorlige psykiske lidelser og forteller om tortur og vold.

TORTUR: Shewit Hadera (25) ble regelmessig torturert i fengselet etter å ha forsøkt å rømme fra Eritrea. Disse merkene er fra brannsår han fikk etter at vaktene helte kokende vann over låret hans. Foto: Nichole Sobecki

Samtlige eritreere Leger Uten Grensers feltarbeidere har snakket med, forteller at de har vært vitne til eller selv blitt utsatt for grov vold.

Mer enn halvparten sier de har vært vitne til at andre flyktninger døde, som oftest på grunn av vold.

Hver eneste eritreiske kvinne vi har snakket med, har enten vært vitne til eller selv blitt utsatt for seksuell vold. Voldtekt er vanlig, ofte utført av flere voldtektsmenn.

 

 

Har ikke annet valg enn å risikere livet

Av Eritreas fem millioner innbyggere, har nesten en halv million flyktet ut av landet. Det viser tall fra FN.

Det er ulovlig for en eritreer å forlate landet uten et utreisevisum. Disse er det vanskelig å skaffe.

De som forsøker å flykte uten tillatelse, risikerer å bli skutt av grensevakter. Om de blir tatt, blir de enten torturert og fengslet, eller blir pålagt å betale store bøter.

Til tross for dette, risikerer tusenvis av eritreere hver måned livet for å forlate landet.

For de som greier å flykte, venter lange perioder i flyktningleire i nabolandene Sudan og Etiopia, psykisk og seksuell vold, tilfeldig fengsling og deportering i Libya. Til slutt må de risikere livet for å krysse havet over til Europa.

4500 mennesker døde på havet mellom Libya og Italia bare i 2016.

 

EU skaper hindre for trygg flukt

I stedet for å skape trygge og lovlige veier for de som søker beskyttelse, trapper EU opp samarbeidet med Eritrea, Libya, Sudan og Etiopia for å forhindre at eritreerne forlater hjemlandet og tar seg til Europa.

EUs forsøk på å få kontroll på innvandringen ved å stryke nasjonale grenser og stenge mennesker inne i mottakssentre, etterlate få alternativer til å betale smuglere for å krysse grenser, bli smuglet ut av fengsler og til slutt en båtreise over Middelhavet.

RISIKERER LIVET PÅ HAVET: Flyktninger og migranter fra flere afrikanske land betaler menneskesmuglere for båtreisen fra Libya til Italia. Disse båtene er livsfarlige, men noe trygt alternativ finnes ikke. I 2015 var eritreere den største gruppen som gjorde dette, i 2016 var de nest flest etter nigerianere som flykter fra Boko Haram og sult. Foto: Keven McElvaney

Les hele rapporten og deler av intervjuene her

Les mer:
Svært vanskelige levekår for flyktninger på grensen mellom Italia og Frankrike
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet
Middelhavet: Libyske kystvakter satt menneskeliv i fare under en redningsaksjon
Ett år med EU-Tyrkia-avtale: En skrekkhistorie
Når flyktninger ikke får være mennesker