Endelig snakkes det om Tsjadsjøen

Publisert 24.02.2017

Leger Uten Grenser har lenge ropt høyt om at det trengs mer hjelp rundt Tsjadsjøen. Millioner av mennesker er på flukt, blant annet fra Boko Haram. 

REDD FOR ANGREP: Syv år gamle Mustafa Mohammad veier 14,5 kilo. Hun ble overført fra hjemstedet Monguno til ernæringssenteret vårt i Maiduguri i Nigeria. Tre av hennes syv søsken er døde, og familien lever i frykt for angrep fra Boko Haram. Foto: Aurelie Baumel
REDD FOR ANGREP: Syv år gamle Mustafa Mohammad veier 14,5 kilo. Hun ble overført fra hjemstedet Monguno til ernæringssenteret vårt i Maiduguri i Nigeria. Tre av hennes syv søsken er døde, og familien lever i frykt for angrep fra Boko Haram. Foto: Aurelie Baumel
 

 

Fredag arrangerer Norge, i samarbeid med andre stater, en internasjonal giverlandskonferanse for Nigeria og området rundt Tsjadsjøen.

De neste tre årene vil Norge gi 1,6 milliarder kroner i bistand til området.

Leger Uten Grenser mener det er bra at norske myndigheter er med å rette fokus mot den humanitære krisen.

Leger Uten Grenser tar selv ikke imot penger fra den norske stat

Dette gjør Leger Uten Grenser rundt Tsjadsjøen

Leger Uten Grenser har jobbet rundt Tsjadsjøen siden 80-tallet.

I Nigeria har striden mellom terrorgruppen Boko Haram og regjeringsstyrkene ført til at 1,8 millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine. Over 4,4 millioner står i fare for å sulte. 

I den nordlige delstaten Borno er situasjonen svært ille. I byen Banki antydet en undersøkelse Leger Uten Grenser utførte blant lokalbefolkningen at så mange som én av 12 innbyggere hadde dødd i første halvår av 2016.

I Niger har Leger Uten Grenser flere prosjekter på malaria og underernæring. I 2015 var det et unormalt stort utbrudd av hjernehinnebetennelse.

I Kamerun søker tusenvis av mennesker tilflukt fra Boko Haram. Leger Uten Grenser tilbyr helsehjelp til flyktninger og internt fordrevne.

I Tsjad er det stor mangel på helsearbeidere. Det er rundt én helsearbeider per 1500. innbygger, og mindre enn én lege per 23.000. innbygger. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

UNDERERNÆRT: Umar er klar for at moren skal bade ham på ernæringssenteret til Leger Uten Grenser i Maiduguri. Foto: Shaista Aziz

Penger er ikke nok

Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator Natalie Roberts var blant dem som talte på konferansen torsdag.

Giverkonferansen blir arrangert av Norge, Tyskland, FNs Ocha og Nigeria.

– Sivile må beskyttes og hjelpen må komme frem. Det er aktører her i rommet som kan gjøre noe med dette, sa Roberts under talen sin.

 

Les mer:
Nigeria: Vi styrker innsatsen i Borno under regntiden
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Niger: Mennesker på flukt fra Boko Haram
Flyktninger tvangsreturneres til vold og usikkerhet nordøst i Nigeria
Ny vaksine mot rotavirus kan forhindre at tusenvis av barn dør