Dette har vi lært av ebolautbruddet

Publisert 08.04.2016

Leger Uten Grenser med ny rapport om klinisk, epidemiologisk og antropologisk forskning under epidemien i Vest-Afrika.

To hjelpearbeidere i beskyttelsesdrakt med mor og barn på et ebolasenter

Leger Uten Grenser behandlet flere enn 5200 ebolapasienter under epidemien i Vest-Afrika. Foto: Fabio Basone/Leger Uten Grenser

Ebolautbruddet i Vest-Afrika var en av de største utfordringene Leger Uten Grenser sto overfor i 2014 og 2015. Medisinsk personell ble møtt av en sykdom uten kjent behandling. Store utfordringer møtte dem også i arbeidet med å forhindre spredning og hjelpe syke.  

I løpet av utbruddet tok Leger Uten Grenser imot mer enn 5200 pasienter med ebola. Lite forskning var gjort på sykdommen. Likevel klarte vi å redde mange liv. 2500 av pasientene overlevde.  

To år etter utbruddet publiserer Leger Uten Grenser en forskningsrapport om utfordringene vi møtte i felt, hvordan de ble løst, og hva verden må gjøre for å være bedre rustet ved en ny epidemi. 

Forskningen tok utgangspunkt i de tre landene som ble hardest rammet i epidemien – Guinea, Sierra Leone og Liberia. Resultateren er publisert i rapporten “Two years of MSF supported research on Ebola”.

Under svært utfordrende omstendigheter klarte feltarbeidere å systematisere informasjon om blant annet pasientmottak, kliniske tester, behandling, utfordringer i møte med helsesystemet og sårbare pasientgrupper. 

Leger Uten Grenser har opparbeidet seg verdifull kunnskap om sykdommen. Nå arbeider vi for at det internasjonale samfunnet skal bruke denne kunnskapen til å hindre tap av menneskeliv ved et nytt utbrudd.

Klikk her for å laste ned rapporten “Two years of MSF supported research on Ebola”

Les mer:
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Ebola påvist i Den demokratiske republikken Kongo
11.000 underskrifter: Folket krever medisiner til alle
Les eller hør en alternativ julehistorie fra felt
Ny Ebola-vaksine gir beskyttelse mot det dødelige viruset