Det trengs mer initiativ i Middelhavet for å redde liv

Publisert 21.08.2015

De siste 100 dagene har Leger Uten Grenser brukt betydelige ressurser for å redde liv i Middelhavet. Så langt er 11 482 mennesker plukket opp av de tre båtene Leger Uten Grenser jobber på. 

Torsdag 6 August var Leger Uten Grensers båt Bourbon Argos i en intens og vanskelig redningsoperasjon med denne båten i havsnød. Det var 613 passasjerer stuet sammen. Foto: Christophe Stramba/Leger Uten Grenser

- For å kunne redde mest mulig må båter fokusere kun på redningsarbeidet, og stasjoneres så nærme den Nordafrikanske kysten som mulig. Det er ikke nok å vente på et nødsignal mellom Sicilia og Malta, redningsoperasjonene må gjøres proaktivt, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator om bord på Bourbon Argos, én av Leger Uten Grensers båter.

I mange tilfeller har båtene Leger Uten Grenser har møtt på vært faretruende nære å synke, og liv er blitt reddet bare på grunn av at redningsbåten var på riktig sted til riktig tid.

- Vi ser at vi i økende grad er nødt til å gjøre flere operasjoner fra flere båter i løpet av noen få timer, sier Hurum.

Ikke nok båter tilgjengelige

Leger Uten Grensers data viser at nesten alle redningsoperasjonene skjer i to områder ved den libyske kysten, nære Tripoli og Zuwara. Båtene som Leger Uten Grenser opererer på har fokusert på å patruljere disse områdene proaktivt for én grunn: å redde mennesker i havsnød. Dette er ikke tilfellet for mange av de andre båtene som er involvert i redningsarbeidet i Middelhavet, som har andre mandater de skal oppfylle for det Maritime Redningskoordinasjonssenteret (MRCC). I 2014 stod kommersielle skip for ca 40% av alle redningsoperasjoner, men nylige angrep på kommersielle båter ved den libyske kysten har ført til at kapteinene ikke vil styre sine båter inn dit av sikkerhetsgrunner.

- Våre team har også kommet til båter hvor folk allerede har omkommet av dehydrering og kvelning på reisen. For meg tyder det på, selv om EUs respons er «større og bedre» enn i fjor, at det ikke er nok båter tilgjengelige og på rett sted til å respondere på behovene til de som krysser Middelhavet, forteller Hurum.

Ingen reelle alternativ

Majoriteten av de som Leger Uten Grenser har plukket opp i Middelhavet kommer fra land som Eritrea, Somalia, Syria, Bangladesh, Sudan og Gambia.

- Når jeg spør hvorfor de velger å risikere livet på denne måten, får jeg det samme svaret hver gang: det er ikke noe alternativ, sier Hurum.

- Folk vet om risikoen, men de gambler likevel. De forteller at de heller vil drukne for å søke trygghet og frihet enn å bli i hjemlandet eller Libya hvor livene deres ikke er verdt noen ting, sier Hurum.

De flykter fra kriger og undertrykkende regimer eller søker et bedre liv i Europa. Leger Uten Grensers medisinske team har behandlet dem for forskjellige lidelser, alt fra mindre seriøse plager til skuddskader, brannskader og organsvikt.

- Redningsoperasjonene redder mange liv, men uansett hvor mange redningsbåter det finnes på Middelhavet, vil det aldri bli trygt å krysse havet i overfylte trebåter eller oppblåsbare joller, sier Hurum.

Sikre og lovlige veier inn

Som Zachariah, en eldre palestinsk mann internt fordrevet for tredje gang i livet – nå sist i Libya, sier det: «når situasjonen i Libya ble verre bestemte jeg meg for å ta med familien til Europa, men uten dokumenter var det umulig å dra. Vi har reist på denne måten fordi det ikke er noen annen vei».

- For å stoppe disse unødige dødsfallene må Europa skape sikre og lovlige veier slik at disse menneskene kan nå Europa uten å måtte ta veien over havet, forteller Hurum.

August er ventet å være den travleste måneden i Middelhavet, ettersom rolig sjø og varmt vær gjør det enklere å krysse havet.

- For mange i Europa er August feriesesong, en måned med velfortjent tid til seg selv, sier Paula Farias, nødhjelpskoordinator ombord på Dignity I.

- Men for mange mennesker rundt om i verden er det nok en måned på flukt fra krig, undertrykkelse, fare, og sult. Ingen risikerer livet på Middelhavet for en større tv-skjerm, sier Farias.

 

Leger Uten Grenser vil fortsette sine redningsoperasjoner i Middelhavet over de neste månedene, å jobbe for å best støtte de som tar en farlig reise over havet. 

Les mer:
Åpent brev til europeiske ledere
Libya: Vilkårlig fengsling av flyktninger må stoppe
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet
Middelhavet: Libyske kystvakter satt menneskeliv i fare under en redningsaksjon
Eritreere risikerer tortur og død – EU hindrer flukten