Den sentralafrikanske republikk: Leger Uten Grenser fordømmer drapet på lokal medarbeider

Publisert 20.05.2016

Bangui, 19. mai 2016: Leger Uten Grenser fordømmer på det sterkeste angrepet på feltarbeidere i Den sentralafrikanske republikk, der en av organisasjonens ansatte ble drept.

Lokalt ansatt hos Leger Uten Grenser i porten til et sykehus i Bossangoa

Leger Uten Grensers sykehus i Bossangoa, Den sentralafrikanske republikk. Foto: Ton Koene

Onsdag 19. mai ble et følge med medisinsk personell og pasienter fra Leger Uten Grenser stoppet av bevæpnede menn i Kouki, 82 kilometer nord for Bossangoa. Følget ble tvunget ut av de to bilene og fratatt alle personlige eiendeler og medisiner. I løpet av de neste 40 minuttene ble en av sjåførene skutt og drept.

- En av våre medarbeidere ble drept, og resten av gruppen ble utsatt for verbale og fysiske trusler. Det ble avfyrt skudd og de ble gjentatte ganger truet på livet, forklarer Michelle Chouinard, som er Leger Uten Grensers landansvarlig i Den sentralafrikanske republikk.

Som et resultat av angrepet er Leger Uten Grenser tvunget til å avbryte all aktivitet i området. Inntil det foreligger en tilfredsstillende garanti for sikkerheten til de ansatte og respekt for deres humanitære og medisinske arbeid vil ikke arbeidet gjenopptas.

- Det er fullstendig uakseptabelt at en gruppe med medisinsk personell og deres pasienter ble angrepet i arbeidet med å sørge for livreddende medisinsk behandling, sier Chouinard.

Leger Uten Grenser jobber fortsatt med å innhente informasjon om angrepet og vil ikke kommentere hendelsen ytterligere før alle detaljer er bekreftet. Organisasjonen forventer at politiet og lokale myndigheter vil sørge for en grundig etterforskning og gjøre sitt for at de skyldige blir straffet.

- Feltpersonell skal, uten unntak, beskyttes mot angrep når de arbeider i konfliktrammede områder, understreker Chouinard.

Leger Uten Grenser er opprørt og i sorg over denne hendelsen. Organisasjonen vil uttrykke sin dypeste medfølelse og kondolanser overfor familien til den drepte sjåføren.

Leger Uten Grenser begynte sitt arbeid med gratis helsehjelp i Den sentralafrikanske republikk i 1997. Da var dødsraten i flere regioner fem ganger så høy som det som defineres som et krisenivå. Den sentralafrikanske republikk lider fortsatt under langvarig krise innen helsevesenet.

Politisk krise og stadige voldsbølger har preget landet siden 2013, og har resultert i at 72 prosent av alle helseinstitusjoner i landet er delvis eller helt ødelagt. Leger Uten Grenser har doblet sin medisinske innsats og driver i dag 17 prosjekter på tvers av landet. Per i dag er 20 prosent av befolkningen tvunget på flukt, enten innad i landet eller i nabolandene.

Les mer:
Den sentralafrikanske republikk: Zemio har blitt til en spøkelsesby
Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republikk
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Harde kamper dagen etter fredsavtale