Dødstallene har steget til 14 etter bombing av Abs-sykehuset i Jemen

Publisert 17.08.2016

Ytterligere tre av de fem pasientene som ble lagt inn på sykehus etter bombingen av sykehuset i nordvest Jemen er døde. Dødstallet steg dermed fra 11 til 14, ifølge den siste informasjonen vi har fått fra Hajjah.

De medisinske hjelpearbeiderne gjorde alt de kunne, men pasientene ble kritisk skadde i bombeangrepet. Blandt de drepte er Abdul Kareem al Hakeemi, som arbeidet for Leger Uten Grenser under angrepet. Leger Uten Grenser kjenner til tjuefire skadde som ble overført til andre helsesentre i området. Leger Uten Grenser følger med på deres helsetilstand.
 
Under angrepet var sykehuset fullt av pasienter under rekonvalesens etter kirurgi og fødsel. Det var også nyfødte og barn på sykehuset under bombingen. 
 
- Leger Uten Grenser evakuerte pasienter og hjelpearbeidere fra sykehuset som var det eneste fullt funksjonelle sykehuset i området, sier Juan Prieto, lansansvarlig for Leger Uten Grenser i Jemen. - Dette medførte at befolkningen i området ble fratatt sin mulighet for viktig medisinsk behandling, sier Juan Prieto, som er Head of Mission i Jemen. Leger Uten Grenser holder fremdelse på å kartlegge omfanget av angrepet og vil starte sin egen etterforskning, sier Prieto.
 
Dette er det fjerde angrepet på sykehus og helsesentre i Jemen i år. Leger Uten Grenser har oppgitt GPS-koordinatene og informasjon om alle sykehus og helsesenter i Jemen til alle stridende parter.
 
- På tross av dette har vi blitt bombet fire ganger i Jemen på ett år, sier Sissel Overvoll, sykepleier som nylig kom hjem fra oppdrag i Jemen. - Etter hvert angrep mottar vi garantier fra de stridende partene om at dette ikke skal skje igjen. Nå har vi fått nok av fine ord og tomme løfter, sier Overvoll.
 
ABS-sykehuset var hovedsykehuset i den vestre delen av Hajjah. Sykehuset har behandlet 4611 pasienter siden Leger Uten Grenser startet sin støtte i juli 2015. Sykehuset hadde 14 senger på akuttmottaket, en fødeavdeling og en kirurgenhet. De siste ukene har Leger Uten Grenser sett en økning av krigsskadde pasienter ved sykehuset. Under angrepet var det 23 pasienter i operasjonsstuene, 25 i fødeavdelingen (13 nyfødte) og 12 i barneavdelingen.
 
Les mer:
Koleraepidemien i Jemen: akutt behov for hjelp for å stoppe dødsfall i avsides områder
Jemen: Kolerautbrudd på vei ut av kontroll
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
Jemen: hjelpen må frem
Vi er tilbake i Haydan i Jemen etter sykehusbombing