Dødelig malariautbrudd i DR Kongo

Publisert 18.05.2016

Nok en gang er den nordøstlige delen av landet rammet av et malariautbrudd. Omfanget likner utbruddet i 2012, da Leger Uten Grenser behandlet flere enn 60.000 barn smittet av malaria.

Pasient ved Pawa-sykehuset i DR Kongo

10. mai ble 141 barn med malariasmitte innlagt ved Pawa-sykehuset i Haut-Uele-provinsen i DR Kongo. Leger Uten Grenser bidrar med medisiner for å avverge at flere barn dør som en konsekvens av manglende behandling. Foto: Natacha Buhler/Leger Uten Grenser

- Vi kan ikke stå og se på at flere barn dør, sier lederen for lokalsamfunnet i Gatua.  

Store deler av Haut-Uele-provinsen, som ligger nordøst i DR Kongo, lider under mangel på malariamedisiner og et sviktende helsevesen.

- Mødre tvinges til å ta med barna sine hjem fra sykehuset uten å få hjelp. De siste månedene har vi begravet utallige barn som har dødd av ubehandlet malaria, fortsetter han.

Medisinsk nødhjelp

I begynnelsen av mai ble det tydelig at de lokale helsemyndighetene ikke maktet å forsyne det store antallet smittede med nødvendig behandling. 

Leger Uten Grenser har bidratt med nødhjelp i form av 10.000 doser malariamedisin og distribuering av diagnostiseringsutstyr til 32 klinikker i Pawa og Boma-Mangbetu. De to helsedistriktene ligger i Haut-Uele-provinsen.

- Vår viktigste oppgave er å behandle barna tidlig i sykdomsforløpet, for å unngå at de utvikler en mer alvorlig form for malaria, sier Florent Uzzeni, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser.

Katastrofale følger

- Et så omfattende utbrudd har vi bare sett en gang tidligere – i DR Kongo i 2012. Da behandlet Leger Uten Grenser flere enn 60.000 barn smittet av malaria, forteller Uzzeni.

Kombinasjonen av medisinmangel og dyr behandling gjør at antallet barn som lider av alvorlig malaria er mangedoblet. 

- Vi vet at dårlig økonomi gjør at mange ikke kan sørge for medisiner til barna sine. Derfor er det helt avgjørende at vi sammen med myndighetene og regionale helsetilbud forhindrer at dette får katastrofale følger for lokalbefolkningen, sier Uzzeni. 

Leger Uten Grensers arbeid

Leger Uten Grenser bidrar med malariamedisiner til pasienter i et tidlig stadium av sykdommen, og bistår i behandlingen av alvorlig malaria ved offentlige sykehus i Pawa og Boma-Mangbetu.  

Feltarbeidere fra Leger Uten Grenser jobber sammen med lokale myndigheter for å styrke den medisinske kapasiteten i Haut-Uele-provinsen og sikre at malariabehandlingen er gratis.

Les mer:
DR Kongo: Kolerautbrudd herjer i Sør-Kivu  
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Ebola påvist i Den demokratiske republikken Kongo
3 av 4 mangler livreddende hivbehandling i hele Vest- og Sentral-Afrika