Bekjemper kala azar med sang i India

Publisert 13.11.2015

Sangen til Kisto Devi hjelper Leger Uten Grenser i kampen mot den dødelige sykdommen kala azar.

- Jeg hjelper mennesker med å identifisere symptomene på riktig måte, og forteller dem hva de skal gjøre, sier Kisto Devi. I ti år har hun spredt helsebudskap i sangform i India. Foto: Matthew Smeal/Leger Uten Grenser

- Jeg hjelper mennesker med å identifisere symptomene på riktig måte, og forteller dem hva de skal gjøre, sier Kisto Devi. I ti år har hun spredt helsebudskap i sangform i India. Foto: Matthew Smeal/Leger Uten Grenser

Kisto Devi liker å synge. I mer enn ti år har Kisto brukt stemmen sin for å spre helsebudskap i landsbyen sin. Hun er akkreditert sosial helseaktivist (ASHA), og når hun ut til hundrevis av landsbyer med sine sanger.

ASHA betyr håp på hindi, og dette er kvinner som er trent og akkreditert av Indias Helse- og familiedepartement.

Deres rolle er å oppdage og henvise dem som trenger vaksinasjoner, en helsesjekk eller behandling. De promoterer helsetilbud i landsbyene på vegne av myndighetene. Vanligvis er det en ASHA per 1.000 innbygger.

- Vi er ikke medisinske teknikere eller spesialister, men vi kjenner til sykdommene i denne regionen; for eksempel vet vi alt om kala azar, sier Kisto.

Behandlet 12.000
Fra juli 2007 til august 2015 drev Leger Uten Grenser et behandlingssenter med 20 senger i Sadar sykehuset i Hajipur, og støttet fem helsesentre i Vaishalidistriktet i Bihar.

Takket være Leger Uten Grensers arbeid har store grep blitt tatt for å endre nasjonale retningslinjer i behandlingen av kala azar i India.

Når Leger Uten Grenser nå overlater deler av arbeidet til nasjonale myndigheter, har vi behandlet over 12.000 tilfeller av kala azar i Bihar.

De fattigstes sykdom
Kala azar kan være dødelig hvis den ikke behandles.

Sykdommen spres via sandfluer, og forekommer vanligvis i fattige jordbrukssamfunn på landsbygda.

Sandfluene trives der husene er bygget av leirevegger og jordgulv, og hos husdyrene som ofte bor nær menneskene. Dette er årsaken til at sykdommen rammer den fattigste delen av befolkningen.

Mellom 200.000 og 400.000 nye tilfeller av kala azar dukker opp verden over hvert år, og over 90 prosent av disse nye tilfellene er i seks land: Bangladesh, Brasil, Etiopia, Sør-Sudan, Sudan og India.

Sang mer forståelig enn skrift
- Det er en veldig praktisk måte å generere oppmerksomhet om kala azar på- uten å bruke plakater, skrift eller annet som kan være vanskelig å forstå», sier Chhavi Kumar, helsepromotør for Leger Uten Grenser.

For å støtte Leger Uten Grensers arbeid, gjør Kisto Devi det hun kan best: hun skriver sanger om sykdommen kala azar. Med melodier fra populære Bollywoodlåter forteller hun alt man trenger å vite om sykdommen- symptomer, smitte og behandling. Når hun synger, peker hun på leirveggene, dyrene og skitten rundt fjøsene for å informere og undervise befolkningen om hvor sandfluene lever.

 - Jeg har kjent mange som led av kala azar, men som ikke visste at de hadde sykdommen. Noen trodde det var malaria. Jeg hjelper mennesker med å identifisere symptomene på riktig måte, og forteller dem hva de skal gjøre, sier Kisto.

- Jeg liker å synge for dem. 

Les mer:
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Gladnyhet om sykdommen få i Norge har hørt om
India: Vaksinepatent øker faren for lungebetennelse hos barn
5 epidemier som truer i 2016
India: Begynner å ta underernæring på alvor