Bangassou: Byen er en stridssone, Leger Uten Grenser ber om våpenhvile

Publisert 16.05.2017

Byen Bangassou i Den sentralafrikanske republikk er nå blitt en stridssone hvor sivile flykter for sine liv. Leger Uten Grenser ber om en stans i kampene for å kunne nå sårede som trenger behandling. 

Mennesker søker tilflukt fra kampene på Bangassou-sykehus. Foto: Leger Uten Grenser

 
Kampene startet for tre dager siden, den 13. mai, og har fortsatt med økt intensitet. På søndag fikk Leger Uten Grenser inn 22 skadde, fire flere dagen etter og 33 nye på mandag. I skrivende stund har Leger Uten Grenser behandlet 70 krigsskadde, hvorav flere trengte livreddende kirurgi. 
 
- Vi ber alle stridende parter i Bangassou om en våpenhvile for å la oss behandle skadde og gi et minimum av humanitær hjelp til sivilbefolkningen, sier René Colgo, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i Bangassou. 
 
De siste dagene har mange flyktet fra byen, men flere er fanget i hjemmene sine eller søkt tilflukt på steder de håper kan gi beskyttelse. 500 mennesker har blant annet søkt ly på sykehuset for å redde seg unna kampene.
 
- De er livredde og noen er svært traumatiserte, slik som en kvinne i 30-årene som kom fra Toyoko-nabolaget med mannen sin. Hun hadde sett sine naboer slaktet ned av kuler og macheter og hus plyndret og satt i brann. Vi ga henne mental førstehjelp, forklarer Colgo. 
 
Leger Uten Grenser er den eneste organisasjonen som kan gi akutt medisinsk hjelp i Bangassou nå. 
 
- Byen er helt ugjenkjennelig. Bevæpnede menn skyter overalt, helikoptre flyr over hodene våre. Vi frykter det verste for sivilbefolkningen som trenger beskyttelse, sier Colgo. 
 
Sikkerhetssituasjonen er fremdeles ustabil og skuddsalver høres regelmessig. Leger Uten Grenser ber igjen om at medisinsk nødhjelp når sivilbefolkningen og skadde. 
 
Leger Uten Grenser har arbeidet på Bangassou-sykehus siden 2014 i tillegg til helsesentrene i Yongofongo, Mbalazine og Niakari som tilbyr helsehjelp til om lag 206.000 innbyggere i Mbomou-provinsen. 
 
Les mer:
Den sentralafrikanske republikk: Zemio har blitt til en spøkelsesby
Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republikk
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Harde kamper dagen etter fredsavtale