Angrepet på Abs-sykehuset i Jemen kan ikke rettferdiggjøres som et “feilgrep”

Publisert 09.12.2016

Den 15. August ble Abs-sykehuset i Hajjah-provinsen i Jemen angrepet fra luften av den saudi-ledede koalisjonen. Nylig offentliggjorde Saudi-Arabias Joint Incident Assessment Team (JIAT) sine funn etter en intern granskning. Leger Uten Grenser vil gjerne svare på disse uttalelsene.
 
- Vi anser ikke dette angrepet som en “feil”, men som en konsekvens av kamphandlinger uten respekt for beskyttede strukturer som sykehus og andre sivile bygninger, sier Trygve Thorson, feltarbeider nylig hjemkommet fra Jemen.
 
Delte GPS-koordinatene
Leger Uten Grenser vil understreke følgende som kommentar til JIATs kunngjøring: 
 
For det første: Abs-sykehuset var identifisert med en svær logo (2m x 5m) malt på taket. Sykehuset var fullt operativt og plasseringen var velkjent. 
 
For det andre: Bilen som ble angrepet var allerede innenfor sykehusområdet da det ble truffet. Den hadde kjørt gjennom ubebodd område i mer enn 10 km før den nådde sykehuset – med i hvert fall én skadet pasient ombord – og parkerte ved inngangen til akuttavdelingen i flere minutter. Så det er ingen mulighet for at bilen ble “beskutt umiddelbart” etter det første angrepet, som er det JIATs kunngjøring sier. 
 
For det tredje: JIAT hevder 7 mennesker døde. Det totale tallet drepte var faktisk 19 mennesker, inkludert en Leger Uten Grenser ansatt. 24 mennesker ble skadet. 
 
Til slutt: GPS-koordinatene til Abs-sykehuset hadde blitt delt med den saudi-ledede koalisjonen i hvert fall hver tredje måned siden Juli 2015. Sist gang var 10. August, da Leger Uten Grenser delte alle GPS-koordinater til alle sine operasjoner i Jemen, inkludert Abs-sykehuset. Dette var bare fem dager før angrepet. 
 
Trenger uavhengig granskning
- Denne offentlige kunngjøringen fra JIAT reflekterer ikke samtalene Leger Uten Grenser har hatt i Saud-Arabia med både JIAT og de militære styrkene etter angrepet. Leger Uten Grenser har også fullført sine egne undersøkelser av angrepet og delt funnene med saudiske myndigheter, forteller Thorson.
 
Leger Uten Grensers fulle rapport er tilgjengelig her: www.msf.org/sites/msf.org/files/yemen_abs_investigation.pdf
 
Alle krigførende parter må forsikre seg om at når de angriper bevegelige mål, må de ta alle mulige forholdsregler for å unngå sivile tap og ødeleggelser av sykehus. Luftangrepet mot Abs-sykehuset viste en betydelig og uakseptabel mangel på respekt for dette. 
 
Angrepet mot Abs-sykehuset av den saudi-ledede koalisjonens krigsfly er totalt uakseptabelt og kan ikke rettferdiggjøres. Leger Uten Grenser avviser sterkt de offentlige uttalelsene fra JIAT som prøver å rettferdiggjøre angrepet. 
 
- Denne kunngjøringen viser, nok en gang, at potensielle brudd på internasjonal humanitær rett må undersøkes av uavhengige organer, forklarer Thorson. 
 
Les mer:
Koleraepidemien i Jemen: akutt behov for hjelp for å stoppe dødsfall i avsides områder
Jemen: Kolerautbrudd på vei ut av kontroll
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
Jemen: hjelpen må frem
Vi er tilbake i Haydan i Jemen etter sykehusbombing