11 mennesker døde og minst 19 skadd etter flyangrep på et Leger Uten Grenser støttet ABS-sykehuset i Hajjah, nordvest i Yemen

Publisert 16.08.2016

Leger Uten Grenser krever at den Saudi-ledede koalisjonen og alle andre stridende parter om garantier forat dette ikke skjer igjen.
 

Foto: Lali Cambra / Leger Uten Grenser

 
Angrepet fant sted kl. 15:45 lokal tid. Dette er det fjerde angrepet på et Leger Uten Grenser-støttet sykehus det siste året. Eksplosjonen drepte umiddelbart ni mennesker, inkludert en hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser. To pasienter døde under transport til Al Jamhouri sykehuset. Fem pasienter er fremdeles innlagt på sykehus.
 
Sykehuset har blitt delvis ødelagt og de gjenværende pasientene har blitt evakuert. Sykehuset GPS-koordinater har gjentatte ganger blitt delt med alle parter i konflikten, inkludert den Saudi-ledede koalisjonen, så sykehusets posisjon var kjent.
 
- Dette er det fjerde angrepet på et Leger Uten Grenser-støttet område på under 12 måneder, sier Teresa Sancristóval, leder for akkutenheten i Jemen. - Nok en gang er vi vitne til de tragiske konsekvensene etter en sykehusbombing. Igjen er et fullt funkjonelt sykehus fylt med pasienter og nasjonale og internasjonale hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser bombet i en krig som ikke viser respekt for medisinsk hjelpearbeid. En bombe sluppet fra fly, medførte at 11 mennesker mistet livet, sier Sancristóval.
 
Leger Uten Grenser ber nå om å få garantier om at dette ikke skjer igjen.
 
- Selv etter FNs sikkerhetsråds resolusjon om å stoppe angrep på medisinske fasiliteter ser det ikke ut til at noen av partene i konflikten i Jemen respekterer verken hjelpearbeidere eller pasienter, sier Sancristóval. - Om ikke noe blir gjort er disse avtalene meningsløse. Uansett om dette er gjort med hensikt eller ved en feil, så er det uakseptabelt. Disse menneskene skulle vært trygge på sykehuset.
 
Siden juli 2015 har 4611 pasienter fått behandling på sykehuset, som er hovedsykehuset i den vestre delen av Hajjah-området. Det hadde 14 akuttmottak, en fødeavdeling og kirurgenhet. De siste ukene så man en økning av sårede pasienter, spesielt skadde etter den siste tids stridigheter i området. Under angrepet var det 23 pasienter under operasjon, 25 på fødeavdelingen (13 nyfødte) og 12 på barneavdelingen. Flere av de krigsskadde pasienter ankom sykehuset samme dag. Antall pasienter på akutmottaket under angrepet er ennå ikke klarlagt. 
 
Leger Uten Grenser er aktive ved 11 sykehus og helsesenter og hjelper til ved 18 andre sykehus og helsesentre i åtte områder: Aden, Al-Dhale’, Taiz, Saada, Amran, Hajjah, Ibb and Sana’a
 
Mer enn 2000 hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser arbeider for tiden i Jemen, inkludert 90 internasjonale.
 

 

Les mer:
Koleraepidemien i Jemen: akutt behov for hjelp for å stoppe dødsfall i avsides områder
Jemen: Kolerautbrudd på vei ut av kontroll
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
Jemen: hjelpen må frem
Vi er tilbake i Haydan i Jemen etter sykehusbombing