To år etter ebolautbruddet

Publisert 23.03.2016

Slik brukte vi ebolapengene, og dette gjør vi i Guinea, Liberia og Sierra Leone i dag.

En hjelpearbeider i beskyttelsesdrakt på et ebolasenter.

Foto: Fabio Basone/Leger Uten Grenser

To år er gått siden Verdens helseorganisasjon erklærte ebolautbruddet i Vest-Afrika.
 
 
Les videre for å finne ut hva vi gjør i Vest-Afrika i dag.

Guinea

Guinea ble erklært ebolafritt 28. desember 2015.
 
Leger Uten Grenser driver nå en klinikk for overlevende etter ebola i hovedstaden Conakry.
 
I februar gjennomførte Leger Uten Grenser 126 psykologkonsultasjoner og 181 medisinske konsultasjoner ved klinikken.
 
I tillegg driver Leger Uten Grenser helseopplysning ved klinikken og i lokalsamfunnet.
 
Den 17. mars offentligjorde Guineas myndigheter to nye eboladødsfall og tre mistenkte tilfeller. Dette var første gang virus dukket opp igjen i landet siden utbruddet ble erklært over i desember 2015.
 
Leger Uten Grenser er ikke involvert i håndteringen av disse tilfellene, men står klar til å gi støtte ved behov.

Liberia

Landets siste ebolapasient testet negativt og ble skrevet ut 4. desember i fjor. Liberia ble erklært ebolafritt den 14. januar.
 
Ifølge Verdens helseorganisasjon skal de siste tilfellene ha vært knyttet til at viruset blusset opp igjen hos en person som tidligere hadde vært ebolasyk.
 
Det liberiske helsevesenet var allerede blant verdens svakeste før ebolaen brøt ut. Nå er det nærmest utradert. Nærmere 200 liberiske helsearbeidere har dødd av ebola. Dette utgjør åtte prosent av alt medisinsk personell i landet.
 
Leger Uten Grenser fokuserer nå på hjelpe til med å få et helsetilbud på bena, hovedsakelig gjennom et barnesykehus i hovedstaden Monrovia.
 
Før epidemien hadde Monrovia 200 sykehussenger for barn. Men da Leger Uten Grenser i april 2015 åpnet vårt barnesykehus, var alle barneavdelingene stengt.
 
Ved slutten av 2015 hadde Monrovia 122 sykehussenger for barn. Men dette er åpenbart ikke tilstrekkelig i en by med 1,4 millioner innbyggere, hvorav om lag 17 prosent er barn under fem.
 
Leger Uten Grensers barnesykehus har 91 senger, inkludert en 22-sengers intensivavdeling for nyfødte.
 
I 2015 gjennomførte vi over 3400 konsultasjoner på akuttmottaket og la inn over 3000 barn.
 
På sykehuset driver Leger Uten Grenser også en klinikk for mennesker som har overlevd ebola.
 
Tidligere ebolapasienter møter stigma og diskriminering når de oppsøker hjelp. I tillegg opplever mange sosiale og økonomiske problemer.
 
Leger Uten Grenser tilbyr polikliniske konsultasjoner til flere enn 500 identifiserte tidligere ebolapasienter, i tillegg til å gi mentalhelsehjelp.
 
Vi gir også konsultasjoner til mennesker som på grunn av manglende dokumentasjon ikke er identifisert som ebolaoverlevende. Denne gruppens tilgang til helsehjelp har vært enda dårligere.
 
Mange tidligere ebolapasienter har leddsmerter og synsproblemer. Leger Uten Grenser samarbeider blant annet med en liberisk øyeklinikk for å hjelpe dem som opplever slike problemer.
 
Siden april 2015 har vi hjulpet om lag 400 ebolaoverlevende. 168 blir fremdeles fulgt opp. 32 pasienter får psykiatrisk behandling, og 35 får hjelp med øyeproblemer.
 
Leger Uten Grenser gir også mentalhelsehjelp til ebolafrontkjempere og overlevendes familier.

Sierra Leone

Sierra Leone ble erklært ebolafritt 7. november 2015, men et nytt dødsfall ble bekreftet 14. januar og et nytt tilfelle 20. januar.
 
Landet ble nok en gang erklært ebolafritt 17. mars i år.
 
Leger Uten Grenser spilte en viktig rolle i å behandle ebolapasienter i landet. Vi fortsetter å tilby medisinske og psykososiale tjenester til flere av Sierra Leones 4000 ebolaoverlevende i hovedstaden Freetown og Tonkolili-distriktet.
 
Det allerede svake helsevesenet er ytterligere svekket etter ebolaepidemien. Leger Uten Grenser har åpnet nye prosjekter for mor-barn-helse i flere byer rundt om i landet og opprettholder kriseberedskap.
 
I hovedstaden Freetown har Leger Uten Grenser siden februar 2015 drevet en klinikk for ebolaoverlevende. Klinikken tilbyr primærhelsetjenester og mentalhelsehjelp. I snitt utfører vi her 140 konsultasjoner i måneden.
 
Vi driver også helseopplysning og jobber for å redusere stigma mot tidligere ebolapasienter.
 
I Tonkolilidistriktet støtter Leger Uten Grenser barne- og barselshelse ved Magburaka sykehus. I februar la vi inn 152 barn og 83 kvinner på sykehuset.
 
I Koinadugu-distriktet vil Leger Uten Grenser begynne å tilby helsetjenester for mødre og barn på Kabala sykehus, i tillegg til ebolaoverlevende.
 
Les mer:
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Ebola påvist i Den demokratiske republikken Kongo
11.000 underskrifter: Folket krever medisiner til alle
Les eller hør en alternativ julehistorie fra felt
Ny Ebola-vaksine gir beskyttelse mot det dødelige viruset